Tavasszal már második alkalommal rendezték meg Bécsben a jó ételek és italok fesztiválját, a Wienissimot. A rendezvény bevételével egy olyan egyesületet támogattak, amely a boltokban kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el szociális szervezeteknek.

Május végén tíz napon át a jó ételeket és italokat kedvelők Mekkájává változott Bécs.A Wienissimo, a jó ízlés fesztiválján több helyszínen zajló, változatos gasztronómiai és kulináris meglepetéseket tartogató rendezvénysorozat középpontja a Városháza előtti tér, a Rathausplatz volt, ahol a megnyitó alkalmából egy 60 méter hosszú terített asztalhoz várták az adakozó kedvűeket. A 250 személyes asztalnál némi adomány ellenében lehetett helyet foglalni, amelyet a Wiener Tafel nevű egyesületet kap. A szervezet önkéntesei naponta mintegy három tonnányi feleslegessé vált élelmiszert gyűjtenek be különböző vállalkozásoktól és cégektől, majd haladéktalanul bécsi és környékbeli szociális intézményekhez szállítják, akik 19 ezer szegénységben élő ember menüjét tudják így változatosabbá tenni.

Szintén a Rathausplatz adott otthont Bécs legnagyobb kávézóteraszának, ahol május 23-án igazi bécsi reggelire várták a résztvevőket. Aki bírta szusszal, az mindjárt maradhatott a délben kezdődő Vienna Food Festivalra. Itt street food, vegán sütemények, újragondolt hamburgerek, fagylaltkreációk, latin-amerikai, távol-keleti és ázsiai ínyencségek tornyosultak majd a standok és foodtruckok pultjain.

A fesztivál keretében bárki próbára tehette az ízlelőbimbóit és szaglósejtjeit a Wiener Tafel szag- és ízlaborjában, hasznos tippeket és trükköket leshetett el Adi Bittermann grill-világbajnoktól, de meg lehetett kóstolni a világ leghosszabb almásrétesét is. A Wienissimo alkalmából néhány étterem és luxusszálloda konyhájában nemzetközileg elismert vendégséfek vették át az irányítást, hogy az általuk képviselt ország jellegzetes ételeinek újragondolt változatával lepjék meg az ínyenc vendégeket. Spanyolországot például Felix Petrucco és Jonathan Maldona képviselik a Park Hyatt Hotelben, az olasz Sergio Ferrarini a Hilton S’PARKS étlapját olaszosítja, a horvát Damir Perman pedig a Badeschiffen várta a dalmát ízekre vágyókat. Magyarországot Pataky Péter képviselte, aki a MINI-ben avatta be az érdeklődőket a magyar konyha ízvilágába.

A Wienissimo másik nagy eseménye szintén a Wiener Tafelhez kapcsolódott. 2017. május 23-án, 13 órától a Lange Tafel keretében egy asztalhoz vártak szegényt és gazdagot egyaránt, hogy így teremtsenek kapcsolatot a bőségben élők és a nélkülözők társadalma között. A látványfőzéssel, kiváló ételekkel és italokkal, nyereményjátékkal és jó zenével fűszerezett rendezvény célja, hogy rámutasson: az élelmiszert is értékes erőforrásként kell kezelni, és nem szabad pazarlóan bánni vele.

Kép: Wienissimo Langer Tafel. Foto: Ludwig Schedl