25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Ez a világ legrégebbi képregénye

KezdőlapMúltEz a világ legrégebbi képregénye

A római Forum Romanumon található, pontosabban ott vésték kőbe – Traianus oszlopára.

A Forum Romanumon álló Traianus-oszlop kőből faragott domborműveivel a császár hadjáratairól mesél.

Nincs a világon egyetlen olyan képregénybolt vagy gyűjtő sem, amelynek gyűjteményében a történelem legrégebbi képregénye szerepelne. Ennek egyetlen jó oka van: szinte lehetetlen elszállítani, mert közel kétezer évvel ezelőtt a római Traianus-oszlopon örökítették meg.

A csaknem 200 méter hosszú képfríz több mint 23-szor spirálisan kanyarog a Traianus-oszlop körül. Összesen 155 kép és 2662 figura található rajta.

A részletek egy része nem élte túl az évezredeket, de az ábrázolás így is hihetetlenül változatos és árulkodó.

A dombormű jelenetei Traianus császár két dák háborúját ábrázolják, amelyekben legyőzte Decebalus királyt, és Dáciát (a mai Romániát) római provinciává tette. A rómaiak csatái mellett az isteneknek bemutatott áldozatokat, tárgyalásokat és a Duna feletti híd építését is kőbe vésték.

A „képregény” a katonák életéről, a háborús szokásokról, a tájakról szól. Még a csúcson is nagy jelentőséget tulajdonítottak a figurák gazdag modellezésének. A színesre festett képregény, amelyet nyolc kőfaragó faragott az oszlopba, egykor tele volt olyan részletekkel, amelyek közül alig néhány túlélte az évezredeket.

Az, hogy ez az oszlop, amelyet egykor Traianus császár parancsára emeltek, hogy emléket állítsanak tetteinek, ma is áll Rómában, nem más, mint egy csoda. A Forum Romanum épületei már a földig omlottak, de a 38 méter magas oszlop még mindig büszkén és szilárdan áll. Annak idején a császár aranyozott bronzszobra koronázta, amely idővel elveszett, és helyére egy pápa Szent Péter apostol szobra került. A császár urnáját a Traianus-oszlop tövében temették el.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.