7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Hitler börtönaktáját közzétették

KezdőlapMúltHitler börtönaktáját közzétették

100 évvel ezelőtt Adolf Hitler puccsal próbálta meg átvenni a hatalmat Németországban. Nem sikerült, az NSDAP-t betiltották, Hitlert pedig hazaárulásért öt év börtönre ítélték. Körülbelül kilenc hónappal később feltételesen szabadult.

Most a Frag den Staat című platform először tette közzé a későbbi náci diktátor börtönbeli személyi aktáját.

A platform szerint Hitlert más rabokkal ellentétben „rendkívül kedvezően kezelték” a börtönhatóságok Bajorországban, ahol az akkori Landsberg erődben raboskodott.

A most közzétett dokumentumokból kiderül, hogy milyen idilli volt Hitler börtönéve: a levelezés tekintetében is nagy szabadságot kapott, és „bőségesen kihasználhatta” a látogatási lehetőségeket. Hitlernek néhány hónap alatt több mint 300 látogatója volt, köztük a későbbi NSDAP ideológusai is. A börtönigazgató Hitlert „intelligensnek, takarékosnak, szerénynek és udvariasnak” jellemezte.

Az aktát évtizedekig elveszettnek hitték. Aztán 2010-ben hirtelen előkerült, egy bajor aukciósháznak kellett volna elárvereznie. Az 1000 oldalas dokumentumot azonban lefoglalták és a müncheni állami levéltárba vitték. Az akta közzétételét a Frag den Staat nevű platformon keresztül kérték.

Amikor Hitlert börtönbe vitték, a közegészségügyi tiszt kijelentette, hogy Hitler „egészséges” és „átlagos erőnlétű”. Ugyanakkor azonban egy bal oldali hereproblémát is megállapított, ami meddőséghez vezethet. A német média már évekkel ezelőtt beszámolt erről történészek kutatásaira hivatkozva.

Hitler számára a börtönben töltött idő egyfajta feltámadás volt. Felépült a mélypontról, újjászervezte a pártot, és megírta a „Mein Kampf”-ot.

A börtönben meggyőződött arról, hogy a hatalmat nem az utcán, hanem választások útján kell megszerezni. Tíz évvel később Hitler valóban magához ragadta a hatalmat, és belerángatta Európát a második világháborúba.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.