7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Kiderült, mit tesz a wasabi az agyaddal

KezdőlapJövőKiderült, mit tesz a wasabi az agyaddal

A zöld fűszeres zöldség, vagy sokan fűszernek is nevezik, a gyakran szójaszósszal és szusival vagy hallal együtt fogyasztott wasabit a wasabi növény föld alatti szár-rizómájából nyerik – írja a By Food.

Ez a Japánban őshonos növény a tudomány világában is beszédtéma. Nemrégiben egy tanulmány a wasabiból származó 6-MSITC hatását vizsgálta a kognitív funkciókra 60 és 80 év közötti idős felnőtteknél.

A japán Tohoku Egyetem kutatói a wasabi fő bioaktív vegyületének, a 6-MSITC-nek a kognitív funkciókra gyakorolt hatását vizsgálták, különös tekintettel a munkamemóriára és az epizodikus memóriára idősebb felnőtteknél.

Kísérletet végeztek 72 egészséges résztvevővel, amelynek egyik fele lefekvés előtt 100 milligramm wasabi kivonatot kapott, a másik fele pedig placebót.

Azt találták, hogy ez a 6-MSITC csoport jelentős javulást mutatott a munka- és epizodikus memória teljesítményében a placebocsoporthoz képest. Más vizsgált kognitív területeken azonban nem volt szignifikáns javulás.

Ezenkívül a wasabi szignifikánsan javította mind a rövid távú (munka-), mind a hosszú távú (epizodikus) memóriát a 60 és 80 év közötti egészséges idősebb felnőttek körében.

Az eredmények azt sugallták, hogy a wasabi kivonatból származó 6-MSITC rendszeres fogyasztása pozitívan befolyásolta a memóriával kapcsolatos kognitív funkciókat ebben a korcsoportban.

Rui Nouchi, a tanulmány vezető kutatója, az egyetem Fejlődés, Öregedés és Rák Intézetének docense a CBS Newsnak elmondta, hogy a korlátozott számú, előzetes egészségügyi problémákkal nem rendelkező résztvevőktől származó eredmények felülmúlták az eredeti várakozásaikat.

„Korábbi állatkísérletekből tudtuk, hogy a wasabi egészségügyi előnyökkel jár, de ami igazán meglepett minket, az a drámai változás volt. A javulás valóban jelentős volt”.

Ez a kutatás jelentősen hozzájárulhat az idősebb felnőttek kognitív egészségének megértéséhez, és utat nyithat a kognitív funkciókat elősegítő újszerű megközelítéseknek.

A tanulmány 2023. október 28-án jelent meg a Nutrients című folyóiratban.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, miért ritkák a kék virágú növények

Az is kiderült, hogy a virágok miért csak 7 százalékát érzékeli kéknek az emberi szem.

Változnak a jogosítványra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését.

Kiderült, hogyan terjesztik a házi macskák a betegségeket

A szabadon élő házi macskák az embert fertőzni képes kórokozók potenciális forrásai.

A francia állam fizet a ruhajavításért, hogy kevesebb terméket dobjanak ki

Arra is akarják ösztönözni a lakosságot, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat.