25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Miről árulkodnak a hieroglifák a schönbrunni obeliszken?

KezdőlapMúltMiről árulkodnak a hieroglifák a schönbrunni obeliszken?

A Schönbrunni kastélyt körülvevő barokk kertek néhány titkot rejtenek. Az egyik ilyen a Sybil-ligetben található obeliszken látható egyiptomi írásjegyek, amelyeknek köze van Mária Teréziához. Egy titkos testvériség tette halhatatlanná magát az obeliszken?

A Sybil-liget és az obeliszk a palotakert keleti átlós sugárútjának végén található. Innen csodálatos kilátás nyílik a Schönbrunni kastélyra. A 31 méter magas obeliszk a mesterséges szikla fölé magasodik, és négy aranyszínű teknősbékára támaszkodik. Négy oldalán egyiptomi hieroglifák láthatók, amelyek állítólag Mária Terézia uralkodóról (aki 1740-től 1780-ig uralkodott) mesélnek. De hogyan lehetséges ez – elvégre a hieroglifákat csak 1822-ben fejtették meg?

Érdekesség, hogy 1802-ben – 20 évvel a hieroglifák megfejtése előtt – egy bécsi szerző azt írta, hogy az obeliszken lévő jelek Mária Terézia császárnő életéről szólnak. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziajelekről beszéltek. Nem is olyan régen még ezt a rejtélyt vizsgálták. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziafigurákról beszéltek. Nem is volt olyan régen, amikor ezt a rejtélyt vizsgálták: Julia Budka egyiptológus 2005-ben tanulmányozta a schönbrunni obeliszken található írásjeleket, és felfedezte, hogy azok valójában egyiptomi hieroglifák és piktogramok. Ahogy gyanították, ezek Mária Terézia életéhez kapcsolódnak.

Hogyan lehetséges ez? 1777-ben állították fel az obeliszket, fél évszázaddal a hieroglifák megfejtése előtt. 1765-ben Ferdinand von Hohenberg, Mária Terézia udvari építésze és a Schönbrunni park művészeti igazgatója kapott megbízást többek között a Gloriette, a római romok és az obeliszk megtervezésére. Figyelemre méltó, hogy a szabadkőművesek és az illuminátusok számmisztikája és filozófiája mindezekben a művekben felismerhető.

Az illuminátus rendet a filozófus Adam Weishaupt alapította Ingolstadtban nem sokkal az obeliszk felállítása előtt, 1776-ban. Ez egy titkos rend volt (illuminati (latinul) = a megvilágosodottak) a szabadkőművesek mintájára. Mind a szabadkőművesek, mind az illuminátusok a „Fehér Testvériségre”, egy ókori egyiptomi szövetségre alapozták rendjüket. Ferdinand von Hohenberg szabadkőművesként és illuminátusként valószínűleg beavatott volt az egyiptomi kultuszokba és hagyományokba, ezért ismerte a hieroglifákat is.

Az obeliszk nyugati oldalán fontos ereklyék vannak, a császárnő fontos eseményeit ábrázolják. Vannak általánosan érthető jelek is, mint például a nap, a ház és a víz jelei. A szabadkőművesek és az illuminátusok szimbolikája is itt van megörökítve – például a tetőn ülő bölcsesség baglyai által.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.