7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Miről árulkodnak a hieroglifák a schönbrunni obeliszken?

KezdőlapMúltMiről árulkodnak a hieroglifák a schönbrunni obeliszken?

A Schönbrunni kastélyt körülvevő barokk kertek néhány titkot rejtenek. Az egyik ilyen a Sybil-ligetben található obeliszken látható egyiptomi írásjegyek, amelyeknek köze van Mária Teréziához. Egy titkos testvériség tette halhatatlanná magát az obeliszken?

A Sybil-liget és az obeliszk a palotakert keleti átlós sugárútjának végén található. Innen csodálatos kilátás nyílik a Schönbrunni kastélyra. A 31 méter magas obeliszk a mesterséges szikla fölé magasodik, és négy aranyszínű teknősbékára támaszkodik. Négy oldalán egyiptomi hieroglifák láthatók, amelyek állítólag Mária Terézia uralkodóról (aki 1740-től 1780-ig uralkodott) mesélnek. De hogyan lehetséges ez – elvégre a hieroglifákat csak 1822-ben fejtették meg?

Érdekesség, hogy 1802-ben – 20 évvel a hieroglifák megfejtése előtt – egy bécsi szerző azt írta, hogy az obeliszken lévő jelek Mária Terézia császárnő életéről szólnak. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziajelekről beszéltek. Nem is olyan régen még ezt a rejtélyt vizsgálták. Egy évszázaddal később, 1900 körül már csak fantáziafigurákról beszéltek. Nem is volt olyan régen, amikor ezt a rejtélyt vizsgálták: Julia Budka egyiptológus 2005-ben tanulmányozta a schönbrunni obeliszken található írásjeleket, és felfedezte, hogy azok valójában egyiptomi hieroglifák és piktogramok. Ahogy gyanították, ezek Mária Terézia életéhez kapcsolódnak.

Hogyan lehetséges ez? 1777-ben állították fel az obeliszket, fél évszázaddal a hieroglifák megfejtése előtt. 1765-ben Ferdinand von Hohenberg, Mária Terézia udvari építésze és a Schönbrunni park művészeti igazgatója kapott megbízást többek között a Gloriette, a római romok és az obeliszk megtervezésére. Figyelemre méltó, hogy a szabadkőművesek és az illuminátusok számmisztikája és filozófiája mindezekben a művekben felismerhető.

Az illuminátus rendet a filozófus Adam Weishaupt alapította Ingolstadtban nem sokkal az obeliszk felállítása előtt, 1776-ban. Ez egy titkos rend volt (illuminati (latinul) = a megvilágosodottak) a szabadkőművesek mintájára. Mind a szabadkőművesek, mind az illuminátusok a „Fehér Testvériségre”, egy ókori egyiptomi szövetségre alapozták rendjüket. Ferdinand von Hohenberg szabadkőművesként és illuminátusként valószínűleg beavatott volt az egyiptomi kultuszokba és hagyományokba, ezért ismerte a hieroglifákat is.

Az obeliszk nyugati oldalán fontos ereklyék vannak, a császárnő fontos eseményeit ábrázolják. Vannak általánosan érthető jelek is, mint például a nap, a ház és a víz jelei. A szabadkőművesek és az illuminátusok szimbolikája is itt van megörökítve – például a tetőn ülő bölcsesség baglyai által.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.