25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Csak egy trükk, ez a tökéletes kávé titka

KezdőlapJelenCsak egy trükk, ez a tökéletes kávé titka

Még a legtapasztaltabb baristáknak sem mindig sikerül ugyanabból a babból ugyanolyan jó kávét főzni. Ahogy egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, az őrlés előtti néhány csepp víz segíthet. A nedvesség nemcsak az őrlési folyamatot teszi hatékonyabbá, hanem megakadályozza a csomósodást is. Ezáltal javul az íz és egyenletes minőséget biztosít.

A kávéfőzés maga a tudomány: a kávébab típusa, a pörkölés erőssége, az őrlés és a főzés közbeni hő csak néhány tényező, amely később befolyásolja a népszerű ital ízét és minőségét. A kávéfogyasztók óriási száma miatt világszerte egyre több elmélet született az elmúlt években a „tökéletes kávéfőzési módról”.

Ezek közül az elméletek közül azonban csak néhánynak van tényleges tudományos alapja. És ez nem is mindig szükséges, mert „a különböző embereknek különböző igényeik vannak a kávéval szemben” – magyarázza Christopher Hendon kémikus, az Oregoni Egyetem (USA) munkatársa a science.ORF.at-nak.

Még egy nagyon egyszerű, nagy erőfeszítés nélküli főzési folyamat is szubjektíve tökéletes eredményt hozhat egyes kávérajongók számára.

„Néhány tudományosan kutatott kiegészítő lépéssel azonban még többet is ki lehet hozni a kávébabból. Mind az őrölt kávébabból kinyerhető mennyiség, mind az íz és az aroma tekintetében” – mondja Hendon.

A vegyész szerint az egyik ilyen kiegészítő lépés az őrlés előtt kis mennyiségű víz hozzáadása. Egy szakfolyóiratban megjelent tanulmányában ő és egy kutatócsoport leírja, hogy a nedvesebb kávépornak milyen sok előnye van a későbbi főzési folyamat szempontjából. A vegyész elsősorban azt kereste, hogyan lehetne a lefőzött kávé minőségét szabványosítani. „Ki akartuk deríteni, hogy mi kell ahhoz, hogy mindig ugyanabból a kávébabból egyforma és jó minőségű kávét főzzünk” – magyarázza. A kávébabok őrlés előtti nedvesítése fontos lépés ebben a folyamatban.

Egy olyan eszközzel, amelyet valójában vulkáni kőzetek elemzésére használnak, a csapat ki tudta mutatni, hogy a kávébabok statikusan feltöltődnek az őrlés során, további víz nélkül. „Az enyhén pörkölt kávébabok csak enyhén pozitívan töltődnek, míg a sötétebb pörkölésűek erősen negatívan töltődnek” – mondja Hendon. Ez azt eredményezi, hogy a töltött részecskék örvénybe kerülnek, az őrlési folyamat során összecsapódnak és a daráló falához tapadnak.

A csomósodás miatt a kávé ízei a későbbi főzési folyamat során nem egyenletesen vonódnak ki az őrleményből – az íz ezért kávéról kávéra eltérő lehet. „Emiatt még a legjobb baristák sem képesek ugyanabból a kávéból tíz pontosan azonos ízű kávét főzni” – mondja a vegyész.

Az őrlési folyamat előtti plusz víz viszont kiegyenlíti a kávé statikus töltését. „Függetlenül attól, hogy a részecskék egyébként pozitív vagy negatív töltésűek – a vízzel történő őrlés mindkét irányban semlegesíti a kávét.”

Ez a felismerés azonban nem feltétlenül új a kávéiparban. „Egy ideje már ismert, hogy ezek a statikus töltések előfordulnak, és hogy a víz segíthet.” Az amerikai kutatócsoportnak azonban most sikerült tudományosan igazolni az elméletet, és pontosan tesztelni a kiegészítő víz hatását.

Mindenesetre fontos, hogy ne használjunk se túl sok, se túl kevés vizet. Kísérleteik során a kutatók arra jutottak, hogy a kávé grammonként 20 mikroliter az ideális. „A mi esetünkben ez elegendő volt a töltés semlegesítéséhez, de nem túl sok ahhoz, hogy a por már csak a nedvesség miatt is összecsomósodjon” – mondja Hendon.

Nem szabad elfelejteni, hogy a különböző kávétípusok és őrlők is különböző mennyiségű kiegészítő vizet igényelnek. „Ez függ a babok pörkölési fokától, de például a kávédaráló által termelt hőtől is” – mondja a vegyész. Ipari méretekben és a kutatócsoport kísérleteiben is több vízre van tehát potenciálisan szükség, mivel a használt nagy őrlők többlethőt termelnek.

A kutatócsoport eredményei különösen hasznosak az ipar számára, de Hendon arra biztatja a magánszemélyeket is, hogy teszteljék a módszert. Azt tanácsolja, hogy fokozatosan közelítsenek a kívánt eredményhez.

A kávébabot közvetlenül az őrlés előtt egyszerűen meg kell keverni egy nedves kanállal. A szórófejes flakonok is alternatívát jelentenek – a kávébabot csak az első próbálkozáskor kell egyszer vízzel permetezni, és minden egyes főzési folyamatnál növelni kell a mennyiséget, amíg az őrleményben nem képződik többé csomó.

A vegyész azonban azt is tisztázza: „A tanulmányunk eredménye nem jelenti azt, hogy mások rosszul készítik a kávéjukat. Természetesen mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné – de a plusz víz mindenképpen megkönnyíti az eredmények reprodukálását, és minden alkalommal tökéletes kávét élvezhetünk”.”

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, ki az a 107 ezer magyar, aki Ausztriában él

A magyar az ötödik legnépesebb bevándorlócsoport Ausztriában.

Nehéz helyzetben a Nemzeti Múzeum, nem lesz több jó kiállítás

A pénzhiánynak súlyos következményei lesznek.

Páratlan látvány Szentendrén a zenés gyertyaúsztatás a Dunán

A szentendrei kuriózumnak számító zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség.

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában

Az útvesztő bejáratától egy óra eljutni a kijáratig, ha a látogató nem téved el.