7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Tudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

KezdőlapMúltTudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

A Samí népe – egy észak-skandináviai őslakos csoport – régóta támaszkodik a fenyő- és nyírfakéregre, mint alapélelmiszerre. A kéreg, különösen a „floemnek” nevezett belső rész felhasználása az ételkészítésben alapvető fontosságúnak bizonyult a skandináv földművesek számára az éhínség idején.

Finnországban a fenyőkéreglisztet „pettujauho” néven ismerik, és ebből készül a „pettuleipä” (fenyőkéregből készült kenyér), amely különösen elterjedt a 16. század végi kétéves éhínség idején. A pékek kétségbeesetten gabonapótlókra szorulva kenyereket készítettek a szárított, porított fakéregből készült „lisztből”. A gyűjtögetők a helyi fák külső kérgét lefejtették, hogy hozzáférjenek a „floemhez”, amelyet aztán megszárítottak és megpörköltek. A liszt készítéséhez ezután porrá őrölték. A 20. században a háborús élelmiszeradagolás miatt újjáéledt kéregkenyér készítése.

Néhány skandináv pék még mindig önkéntesen dolgozik ezzel a hagyományos alapanyaggal, kis mennyiséget adva a gabonához. Míg a modern kéregkenyérben gyakori a 15:85 arány, a hagyományos kéregkenyér több mint 50 százalék kéreglisztet tartalmazhatott, ami keserű, rostos kenyeret eredményezett. A házi készítésű, régimódi kéregkenyérbe harapva az egyik kritikus megállapította, hogy „fás íze van”.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.