8.9 C
Sopron
11 C
Budapest
11.7 C
Nyíregyháza
2025. április 26., szombat

Tudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

KezdőlapMúltTudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

A Samí népe – egy észak-skandináviai őslakos csoport – régóta támaszkodik a fenyő- és nyírfakéregre, mint alapélelmiszerre. A kéreg, különösen a „floemnek” nevezett belső rész felhasználása az ételkészítésben alapvető fontosságúnak bizonyult a skandináv földművesek számára az éhínség idején.

Finnországban a fenyőkéreglisztet „pettujauho” néven ismerik, és ebből készül a „pettuleipä” (fenyőkéregből készült kenyér), amely különösen elterjedt a 16. század végi kétéves éhínség idején. A pékek kétségbeesetten gabonapótlókra szorulva kenyereket készítettek a szárított, porított fakéregből készült „lisztből”. A gyűjtögetők a helyi fák külső kérgét lefejtették, hogy hozzáférjenek a „floemhez”, amelyet aztán megszárítottak és megpörköltek. A liszt készítéséhez ezután porrá őrölték. A 20. században a háborús élelmiszeradagolás miatt újjáéledt kéregkenyér készítése.

Néhány skandináv pék még mindig önkéntesen dolgozik ezzel a hagyományos alapanyaggal, kis mennyiséget adva a gabonához. Míg a modern kéregkenyérben gyakori a 15:85 arány, a hagyományos kéregkenyér több mint 50 százalék kéreglisztet tartalmazhatott, ami keserű, rostos kenyeret eredményezett. A házi készítésű, régimódi kéregkenyérbe harapva az egyik kritikus megállapította, hogy „fás íze van”.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Ízletes programok a miskolci Kocsonyafesztiválon

Az idei a legnagyobb és legizgalmasabb lesz az eddigi rendezvények közül.

550 millió forintot adtak a tonhalért a tokiói újévi árverésen

Állítólag szerencsét hoz.

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor.

Parádés programokkal rendezik meg az idei Csabai Kolbászfesztivált

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.