25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Tudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

KezdőlapMúltTudtad? Fenyőkéregből is lehet lisztet készíteni

A Samí népe – egy észak-skandináviai őslakos csoport – régóta támaszkodik a fenyő- és nyírfakéregre, mint alapélelmiszerre. A kéreg, különösen a „floemnek” nevezett belső rész felhasználása az ételkészítésben alapvető fontosságúnak bizonyult a skandináv földművesek számára az éhínség idején.

Finnországban a fenyőkéreglisztet „pettujauho” néven ismerik, és ebből készül a „pettuleipä” (fenyőkéregből készült kenyér), amely különösen elterjedt a 16. század végi kétéves éhínség idején. A pékek kétségbeesetten gabonapótlókra szorulva kenyereket készítettek a szárított, porított fakéregből készült „lisztből”. A gyűjtögetők a helyi fák külső kérgét lefejtették, hogy hozzáférjenek a „floemhez”, amelyet aztán megszárítottak és megpörköltek. A liszt készítéséhez ezután porrá őrölték. A 20. században a háborús élelmiszeradagolás miatt újjáéledt kéregkenyér készítése.

Néhány skandináv pék még mindig önkéntesen dolgozik ezzel a hagyományos alapanyaggal, kis mennyiséget adva a gabonához. Míg a modern kéregkenyérben gyakori a 15:85 arány, a hagyományos kéregkenyér több mint 50 százalék kéreglisztet tartalmazhatott, ami keserű, rostos kenyeret eredményezett. A házi készítésű, régimódi kéregkenyérbe harapva az egyik kritikus megállapította, hogy „fás íze van”.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.