7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Változik a méz, a gyümölcslé és a lekvár címkézése – ezentúl így keresd a boltokban

KezdőlapJövőVáltozik a méz, a gyümölcslé és a lekvár címkézése - ezentúl így...

Az Európai Parlament keddi plenáris ülése állásfoglalást fogadott el, amelyben korszerűsítené az egyes, reggeliknél népszerű élelmiszerek – méz, gyümölcslé, lekvár – összetételére, elnevezésére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó, 20 évvel ezelőtt elfogadott jogszabályokat.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők egyetértenek abban, hogy a címkén fel kell tüntetni azt az országot, ahol a mézet begyűjtötték, illetve a gyümölcs származási helyét. Ha a felhasznált méz vagy gyümölcs több országból származik, a címkén a származási országokat csökkenő sorrendben kellene feltüntetni aszerint, hogy a fogyasztásra bocsátott termékben milyen arányban vannak jelen az onnan származó gyümölcsök, vagy méz.

A mézhamisítás visszaszorítása érdekében a képviselők nyomon követhetőségi rendszert kívánnak létrehozni méztermék eredetének nyomon követésére. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU hozzon létre egy mézre vonatkozó referencialaboratóriumot, hogy rendszeres vizsgálatokkal kiszűrhető legyen a hamisítás.

Az állásfoglalás azt is javasolja, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezzék a „csak természetes eredetű cukrot tartalmaz” feliratot. Az alacsony cukortartalmú termékek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az újratervezett gyümölcslevek a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” feliratot kaphatják.

A képviselők szerint a gyümölcslevekből, lekvárokból, zselékből vagy tejből a természetben előforduló cukrokat eltávolító új technikák nem vezethetnek édesítőszerek használatához, hogy kompenzálják a cukorcsökkentésnek a végtermék ízére, állagára és minőségére gyakorolt hatását. Hozzáteszik, hogy a csökkentett cukortartalmú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhetnek pozitív tulajdonságokra, például egészségi előnyökre vonatkozó állítások.

Az EP az állásfoglalás elfogadását követően megkezdi a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal a jogszabály végleges formájáról.

(MTI)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, miért ritkák a kék virágú növények

Az is kiderült, hogy a virágok miért csak 7 százalékát érzékeli kéknek az emberi szem.

Változnak a jogosítványra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését.

Kiderült, hogyan terjesztik a házi macskák a betegségeket

A szabadon élő házi macskák az embert fertőzni képes kórokozók potenciális forrásai.

A francia állam fizet a ruhajavításért, hogy kevesebb terméket dobjanak ki

Arra is akarják ösztönözni a lakosságot, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat.