7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Kiderült, melyek a világ legdrágább városai

KezdőlapVízpartokKiderült, melyek a világ legdrágább városai

 

Zürich és Szingapúr közösen szerezte meg az első helyet a brit „Economist” világ legdrágább városainak rangsorában. Genf a harmadik helyen végzett New Yorkkal együtt. Öt helyet lépett előre Zürich a legutóbbi rangsor óta – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU), az Economist csoport elemző kutatóegységének közzétett adataiból.

Zürich első helye részben az erős franknak köszönhető. De szerepet játszottak a magas árak is, például az élelmiszerek vagy a szabadidős tevékenységek esetében. Még Szingapúrban is kis vagyonba kerülhet az élelmiszer, az alkohol és a ruházat. A helyhiány miatt a városállamban az autótulajdonosoknak saját bizonyítványra van szükségük, ennek csak a költsége a közelmúltban 106 000 USA dollárt (körülbelül 96 000 eurót) tett ki – írta az Economist.

Zürichet és Szingapúrt (mindegyik 1. hely) követte az EIU rangsorában Genf és New York (3. hely), Hongkong (5. hely), Los Angeles (6. hely), Párizs (7. hely), Koppenhága és Tel Aviv ( mindegyik 8. hely) és San Francisco (10. hely). A 20 legdrágább város mintegy fele Nyugat-Európában található, így Bécsben is.

Az EIU szerint a legolcsóbb város Szíria fővárosa, Damaszkusz (173.). Előtte az iráni főváros, Teherán (172. helyen) és Líbia fővárosa, Tripoli (171. helyen) áll. Az ukrajnai háború miatti szankciók következtében a rubel gyengülése miatt a legtöbb helyet vesztett helyek között Moszkva (142. helyen) és Szentpétervár (147. helyen) szerepelt.

Az EIU évente kétszer gyűjti össze több mint 400 termék és szolgáltatás árát 173 városban, és váltja át őket amerikai dollárra. A jelenlegi rangsor adatait augusztus közepe és szeptember közepe között gyűjtötték, vagyis Izrael Hamász elleni háborúja előtt. A háború kitörése mára befolyásolta az izraeli árfolyamokat és így az árszínvonalat is – írja az EIU.

The post Kiderült, melyek a világ legdrágább városai first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vonatjárat indult a Fertő tóhoz Sopronból Ausztriába, a jegyárak is kiderültek

Az idén április és augusztus között jár Sopron és...

Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a...

Kiderült, idén hogyan harcolnak a Balatonon a szúnyoginvázió ellen

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete...

Nyár a Balatonon – mutatjuk az idei szezon legjobb programjait

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban,...