25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Végéhez közeledik Déva várának a felújítása

KezdőlapHegycsúcsokVégéhez közeledik Déva várának a felújítása

Végéhez közeledik Déva várának a felújítása, jövőre visszakapcsolják a turisztikai körforgásba az erődítményt – jelentette be kedden Florin Oancea, a dél-erdélyi város polgármestere.

A Hunyad megyei város elöljárója közösségi oldalán több fényképet is megosztott a belső várban zajló felújítási munkálatokról, melyekkel véget ér az erdélyi turisztikai látványosság több szakaszban lezajlott felújítása. A belső várra vonatkozó 23 millió lejes (1,76 milliárd forint) beruházást nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták.

A polgármester hangsúlyozta: 2024-ben több eseményt is szerveznek a felújított erődítményben.

A Déva fölé magasodó Várhegyen álló erődítmény külső falait korábban újították fel szintén uniós támogatással. Ezeket a részeket 2016-ban nyitották meg a látogatók előtt.

A hegy ormán található belső vár felújítása mellett önkormányzati támogatással az ide vezető felvonókabint is nagyobbra cserélték, kötélpályáját, megállóit felújították.

A dévai Várhegyen már az ókorban is állt erődítmény. A várat a tatárjárás után IV. Béla király építtette újjá, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt. Számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor voltak.

Az 1848-49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregeknek Buda és Arad mellett Déva várát is sikerült elfoglalni. Bem tábornok a várban lőszerraktárt rendeztetett be, mely felrobbant. Az egész Várhegyet uraló várrendszer jelentősen megsérült, felújítása sokáig váratott magára.

A várnak szépirodalmi vonatkozása is van, a Kőmíves Kelemen című népballada felépítésének elképzelt történetét meséli el.

The post Végéhez közeledik Déva várának a felújítása first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Jön a Libegők éjszakája országszerte négy helyszínen

A Mátra és a Bükk mellett a Zempléni-hegység és...

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...