25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Újra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon

KezdőlapHegycsúcsokÚjra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon

Befejeződött a Miskolcon található Avasi kilátó felújítása, az új díszkivilágítást először szombaton kapcsolták fel.

Az érdeklődők részt vehetnek az „US a kilátóba” című avató túrán, valamint megtekinthetik az Avasi kilátó megújult belső terét, ahol kiállítás, filmek, könyvek és tematikus vásár várja a látogatókat.

Miskolc ikonikus épületének belsejét bemutató Átjáró-ház című program további három napon – december 20. és 22. között – át lesz elérhető.

Az idén hatvanéves tévétorony a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően újult meg.

Avas

Az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház található, sok közülük több száz éves. Itt található Miskolc két emblematikus építménye, az Avasi református műemléktemplom és az Avasi kilátó is.

Avas már az őskorban is lakott volt, feltételezések szerint az őskőkori Szeleta-kultúra korában élt ember állandó lakhelye volt.

Miskolc már a török idők előtt is jelentős, Aszaló és Bükkábrány községek által határolt szőlő-és bortermelő vidék volt, és a XIX. század elejéig virágzó nemzetközi borkereskedelem központjaként ismerték. A főként lengyel borkereskedők, exportőrök egyik legfontosabb beszerző bázisaként lettek világszerte ismertté az avasi pincékben érlelt minőségi borok.

A miskolci másfél ezer pincéből 800 az Avas-hegyen található. A többségében – oldalágakkal együtt – fél kilométer hosszú pincék, az előttük lévő pincegádorok, présházak a második világháború előtti korszakban élték fénykorukat, s akkor különleges hangulatot árasztva, nemcsak a borkereskedelem, hanem a magyar polgári élet kulturális központjaivá váltak.

Jelentős magyar írók, politikusok, tudósok is rendszeresen az avasi pincékben találkoztak, borozgattak, miközben az ország egészéről nyilvánítottak véleményt, befolyásolva a jövőt is.

A hegy szőlő- és bortermelése, a kiskocsmák, polgári találkozóhelyek hanyatlása véglegesen 1945 után kezdődött. A pompás, ma is gyönyörű pincék is megvannak.

The post Újra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Jön a Libegők éjszakája országszerte négy helyszínen

A Mátra és a Bükk mellett a Zempléni-hegység és...

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...