7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Újra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon

KezdőlapHegycsúcsokÚjra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon

Befejeződött a Miskolcon található Avasi kilátó felújítása, az új díszkivilágítást először szombaton kapcsolták fel.

Az érdeklődők részt vehetnek az „US a kilátóba” című avató túrán, valamint megtekinthetik az Avasi kilátó megújult belső terét, ahol kiállítás, filmek, könyvek és tematikus vásár várja a látogatókat.

Miskolc ikonikus épületének belsejét bemutató Átjáró-ház című program további három napon – december 20. és 22. között – át lesz elérhető.

Az idén hatvanéves tévétorony a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően újult meg.

Avas

Az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház található, sok közülük több száz éves. Itt található Miskolc két emblematikus építménye, az Avasi református műemléktemplom és az Avasi kilátó is.

Avas már az őskorban is lakott volt, feltételezések szerint az őskőkori Szeleta-kultúra korában élt ember állandó lakhelye volt.

Miskolc már a török idők előtt is jelentős, Aszaló és Bükkábrány községek által határolt szőlő-és bortermelő vidék volt, és a XIX. század elejéig virágzó nemzetközi borkereskedelem központjaként ismerték. A főként lengyel borkereskedők, exportőrök egyik legfontosabb beszerző bázisaként lettek világszerte ismertté az avasi pincékben érlelt minőségi borok.

A miskolci másfél ezer pincéből 800 az Avas-hegyen található. A többségében – oldalágakkal együtt – fél kilométer hosszú pincék, az előttük lévő pincegádorok, présházak a második világháború előtti korszakban élték fénykorukat, s akkor különleges hangulatot árasztva, nemcsak a borkereskedelem, hanem a magyar polgári élet kulturális központjaivá váltak.

Jelentős magyar írók, politikusok, tudósok is rendszeresen az avasi pincékben találkoztak, borozgattak, miközben az ország egészéről nyilvánítottak véleményt, befolyásolva a jövőt is.

A hegy szőlő- és bortermelése, a kiskocsmák, polgári találkozóhelyek hanyatlása véglegesen 1945 után kezdődött. A pompás, ma is gyönyörű pincék is megvannak.

The post Újra látogatható az Avasi kilátó Miskolcon first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, mikortól látogathatók a legnépszerűbb csehországi várak

Megnyitották kapuikat pénteken a nagyközönség előtt a csehországi kastélyok...

Így gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két...

Erre számíthatunk a húsvéti vásárokban Bécsben

Indul a szezon Bécsben, sorra nyitnak a húsvéti vásárok a jól bevált helyszíneken.

25 éve az évszázad lavinája zúdult Galtürre – katasztrófa következményekkel

Galtürben azóta összesen tízmillió eurót fektettek be a lavinavédelembe.