7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Megvan a bécsi újévi koncert programja

KezdőlapJelenMegvan a bécsi újévi koncert programja

A következő újévi koncerten Anton Bruckner egy darabja hangzik el először, és további nyolc ősbemutatót is bemutatnak. Egyébként ismét a Strauss-családé lesz a főszerep. A karmester Christian Thielemann.

Bruckner 200. születésnapját jövőre ünneplik. Az újévi koncerten a jubiláló zeneszerző meghangszerelt, korai „Quadrille WAB 121”-je hangzik majd el. Izgalmasnak tartja, hogy a zeneszerző egy eddig ismeretlen jellemvonását mutathatja be a világ közönségének – hangsúlyozta Christian Thielemann sztárkarmester, aki 2024-ben másodszor fogja a pálcát újévi koncerten: „Brucknernek fiatalon egészen más oldala volt”.

Az ORF hagyományos szüneti filmje is az év jubilánsának szól. „Felfedezőút” címmel a Szent Flórián apátság két kórustagja felfedezőútra indul a felső-ausztriai zeneszerző életének központi állomásaihoz, többek között Ansfeldenbe és Bad Ischlbe.

De nem csak Bruckner áll az év első napján a középpontban: Joseph Hellmesberger „Estudiantina Polka” című műve is először hangzik el az újévi koncert keretében. Hellmesberger megtestesíti számára a tipikus bécsit, mondta Daniel Froschauer, a Bécsi Filharmonikusok elnöke: „Kicsit buja, kicsit pajzán – mélyen megérint”. És természetesen ismét a Strauss-család képezi a műsor alapját. „Ez a kút kimeríthetetlen” – mondta Thielemann.

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje 2024, január 1., 11.15-én kezdődik.

A 84. alkalommal megrendezett Újévi koncertet is világszerte közvetítik a Musikverein Aranyterméből. Az ORF 15 kamerával készített képeit mintegy 100 ország láthatja majd.

(Címlapfotó: (c) Österreich Werbung/Sebastian Burziwal)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon a hosszabb szúnyogszezon miatt

Az ázsiai tigrisszúnyog mellett megjelent a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is.