7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Nagy baj van a rénszarvasokkal Norvégiában

KezdőlapJövőNagy baj van a rénszarvasokkal Norvégiában

A klímaválság gondokat okoz a rénszarvastartóknak Észak-Norvégiában. A trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) nemrég bejelentette, hogy a következő generációval problémák fenyegetnek.

Gyakran már nincs elég hideg ahhoz, hogy a tavak és folyók befagyjanak, és a rénszarvasok a téli legelőhelyeikre menet át tudjanak menni a jégen – mondta Anna-Laila Danielsen. Ez megszakítja a vándorlási útvonalakat, mondta Danielsen, aki a problémáról írta a diplomamunkáját.

A tenyésztők azt is elmondták Danielsennek, hogy a még mindig vékony jeget gyakran könnyű hóréteg fedi. Az állatok ilyenkor gyakran nem tudják felismerni, hogy a jég még nem hordképes. Ha rálépnek, betörhetnek. Egyes tenyésztők ezért hidakat akarnak építeni a rénszarvasoknak.

Ráadásul ma már kevesebb a permafroszt, és a téli hőmérséklet gyakrabban ingadozik a fagypont körül, mint korábban. Ennek következtében a havon több vékony jégréteg is kialakulhat, amelyek együttesen olyan kemények, hogy a rénszarvasok már nem tudják elérni a jég alatti táplálékot – írja Danielsen.

A pásztoroknak ezért további élelmet kell behozniuk, ami drága és időigényes, különösen, mivel a szénát és pelletet szállító járművek nem tudnak mindenhová eljutni a vadonban. A rénszarvasok az északi sarkvidékek tundrájában és tajgájában élnek. Ők az egyetlen háziasított szarvasfaj.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, miért ritkák a kék virágú növények

Az is kiderült, hogy a virágok miért csak 7 százalékát érzékeli kéknek az emberi szem.

Változnak a jogosítványra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését.

Kiderült, hogyan terjesztik a házi macskák a betegségeket

A szabadon élő házi macskák az embert fertőzni képes kórokozók potenciális forrásai.

A francia állam fizet a ruhajavításért, hogy kevesebb terméket dobjanak ki

Arra is akarják ösztönözni a lakosságot, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat.