25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Itáliáig menekült Napóleon elől felesége, palotájának titkaiba hamarosan beleshetünk

KezdőlapMúltItáliáig menekült Napóleon elől felesége, palotájának titkaiba hamarosan beleshetünk

Az észak-olaszországi Piacenza város központjában található történelmi épületet, amely egykor Mária Lujza, Habsburg főhercegnő (1791-1847) tulajdonában volt, múzeummá alakítják át. A római kulturális minisztérium aláírta az épület felújítási tervét. Kiállítótermeket alakítanak ki benne, hogy elősegítsék a helyi kultúra terjesztését, kezdve Piacenza város történetével.

A felújítási munkálatok már megkezdődtek, és lehetővé teszik a termek felújítását anélkül, hogy azok különleges jellemzői megváltoznának. Az 1832-ben épült épület Piacenza katonai területén található, egy olyan területen, ahol eredetileg az ősi Teatro Ducale della Cittadella, a hivatalos udvari színház állt. A színház 1798. december 24-én tűzvészben elpusztult.

Mária Lujza főhercegnő, II. Ferenc császár legidősebb lánya a Franciaország elleni osztrák háborúk idején Metternich herceg ösztönzésére feleségül ment Napóleon francia császárhoz.

Ennek célja a Habsburgok gyenge pozíciójának megerősítése volt a forradalmi háborúk idején.

A házasság nem sikerült, pedig az esküvő előtt Napóleon még leckéket vett illendő viselkedésből, és megtanult keringőzni is.

Napóleon katonai veresége jelentette Mária Lujza számára a kiutat ebből a nem szeretett házasságból. Észak-Itáliába ment, és Napóleon halála után feleségül ment udvaroncához,  Adam Albert von Neipperg osztrák grófhoz.

Mária Luigia régensnő – ahogy a főhercegnőt Itáliában ismerték – kormányzása alatt Párma és Piacenza városa az ő javára változott. A főhercegnő megszervezte a pénzügyeket, élénk építkezési tevékenységet fejtett ki és előmozdította a hercegség kulturális életét. A híres pármai Teatro Regio színházzal Itália egyik legszebb neoklasszicista színházát építette.

(Címlapfotó: (c) Esküvője Napóleonnal a Louvre-ban/ wikipedia)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.