7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Ilyen lesz idén a Szilveszter Bécsben

KezdőlapJelenIlyen lesz idén a Szilveszter Bécsben

A Szilveszteri ösvény Bécsben idén 8 helyszínen 80 órányi programot kínál. Idén nem lesz tűzijáték.

Minden évben több százezren gyűlnek össze, hogy a Szilveszter-ösvényen ünnepeljék az évvégét.

A Szilveszter-útvonal ezúttal mintegy 1,5 kilométer hosszan húzódik. A központi állomások a városháza melletti tér és a Práter mellett idén is a Freyung, az Am Hof tér, a Graben, a Stephansplatz, a Kärntner Straße és a Neuer Markt.

Az ünnepi ösvény mentén több mint két tucat vendéglátóhely gondoskodik majd a testi jólétről. A gasztronómiai kínálatban vegán ételek éppúgy megtalálhatók, mint rusztikusabb ételek, például kolbász és burgonyagulyás. Különféle italokat is ígérnek alkohollal és anélkül, köztük az ezen a napon kötelező pezsgőt.

A szilveszteri ösvény hajnali 2.00 óráig lesz nyitva. A belvárosban 14 órakor kezdődik a buli, az óriáskeréknél és a Rathausplatzon az esti óráktól. A Ringstrasse ezen a környéken szintén 22.00 órától lesz lezárva.

A Radio Wien színpadán, a Rathausplatzon lesz az egyik központi programpont, mégpedig a „Falco – In Concert” című tribute show. Falco eredeti zenekara számos legismertebb dalát adja majd elő a művész fellépéseiről készült felvételekkel szinkronizálva. Fellép még az Alkbottle frontembere, Roman Gregroy, a Kabinenparty rapper Skero, a színész Johannes Krisch és a hip-hop énekes Yasmo. Tobias Pötzelsberger televíziós műsorvezető élőben adja elő a jól ismert „News-Flash”-t Falco Jeanny című dalából.

A zenei színpadi program a város többi részén a pop, a rock, a diszkó, a latin és a soul számos műfaját felöleli. A Bad Powells például a Freyungon táncparkett-slágereket ad elő. A Stephansplatzon alternatív popdallamokat játszik majd a Hope Will Lead zenekar. A Kärntner Straße-n viszont különböző DJ-k adnak randevút.

A Graben szilveszterkor délután ismét Európa legnagyobb bálteremmé alakul át, hagyományosan ingyenes keringőtánc-órákat kínálnak a bécsi szilveszteri táncösvényen.

Egy programpont ismét hiányzik a programból, mégpedig szándékosan: a tűzijáték. Az emberek, az állatok és a környezet védelme érdekében a tűzijáték elmarad. A nagy pirotechnikai bemutatók helyett a Rathausplatzon a Dunai keringő hangjaira nyolc perces lézershow lesz. Figyelmeztetik azokat a látogatókat, akik saját rakétákat és petárdákat szeretnének hozni, ezek felgyújtása szigorúan tilos.

Pontban éjfélkor a dóm nagy harangja, a Pummerin jelzi az újévet, amelyet a Stephansplatzon köszönthetnek az összegyűltek. A Pummerint egyébként csak különleges alkalmakkor szólaltatják meg, így például nagyobb egyházi ünnepeken, osztrák államférfiak gyászszertartásakor, valamint szilveszter napján éjfélkor.

Aki a hosszú ünnepek után az év első napján nyilvános zenét szeretne hallgatni, az a Stephansplatzon és a Riesenradplatzon megtalálja, amit keres: a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét ott élőben közvetítik.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon a hosszabb szúnyogszezon miatt

Az ázsiai tigrisszúnyog mellett megjelent a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is.