25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Ismét itt a téli napforduló, régen féktelenül ünnepelték

KezdőlapJelenIsmét itt a téli napforduló, régen féktelenül ünnepelték

Pénteken kezdődik a csillagászati tél, a napforduló 4 óra 27 perckor lesz – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ekkor „fordul” meg a Nap, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben „hajlik el” a Nap sugaraitól.

Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van, esetenként 22-én, míg a déli féltekén június 21-én, esetenként 22-én vagy 20-án.

A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában több ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik.

Népszokások a téli napfordulón

A téli napfordulót követően egyre hosszabbodnak a napok és mind több világosságban lesz részünk.

A négy évszakot – tavasz, nyár, ősz és tél – a téli és a nyári napforduló, valamint a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség határozza meg, és ezekhez a napokhoz számos népi hagyomány kapcsolódik.

Hajdanában a téli napforduló beköszöntekor gyümölcsökkel teli nagy tányérokat helyeztek az asztalokra, abban a reményben, hogy az elkövetkező év is bővelkedik majd gyümölcsökben. Az adventi idők még napjainkban is elválaszthatatlanok a dióval és mandarinnal teli kosaraktól.

A görögök ilyenkor a bor és a szenvedélyeket felszabadító mámor istenét ünnepelték, Dionüszoszt, aki a mitológia szerint Zeusz és a halandó Szemelé fia volt. Tiszteletére misztériumjátékokat rendeztek, ezekből fejlődött ki a görög dráma.

A rómaiak december 17-én ülték meg Saturnus isten tiszteletére a Saturnalia ünnepét. A féktelen karneváli vidámsággal megült ünnepen úr és szolga szerepet cserélt, az emberek megajándékozták egymást, a rabszolga „szabadnapot” kapott, s azt tehette, amit akart.

A gótok és a szászok eredménnyel űzték el a téli sötétséget: tüzeket gyújtottak a hegytetőkön a „Yule-Girth-Ünnep” tiszteletére azzal a céllal, hogy a tüzek növeljék a Nap erejét.

Ne feledjük azonban: december 22-e földünkön nem mindenütt az év legrövidebb napja. A déli féltekén ugyanis akkor süt leghosszabb ideig a nap, nyár van és sokan arra használják ezt, hogy melegebb tájakon tölthessék a karácsonyi ünnepeket.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, ki az a 107 ezer magyar, aki Ausztriában él

A magyar az ötödik legnépesebb bevándorlócsoport Ausztriában.

Nehéz helyzetben a Nemzeti Múzeum, nem lesz több jó kiállítás

A pénzhiánynak súlyos következményei lesznek.

Páratlan látvány Szentendrén a zenés gyertyaúsztatás a Dunán

A szentendrei kuriózumnak számító zenés gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség.

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában

Az útvesztő bejáratától egy óra eljutni a kijáratig, ha a látogató nem téved el.