7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Nápolyban ezen az utcán minden nap olyan, mintha karácsony lenne

KezdőlapMúltNápolyban ezen az utcán minden nap olyan, mintha karácsony lenne

Az óváros egyik leghíresebb utcája a Via San Gregorio Armeno (Via dei Presepi), egy szűk, mindig nyüzsgő, hangulatos bevásárlóutca. Az utcát hagyományos betlehemi figurákat készítő mesterek műhelyei szegélyezik.

Nápoly egyik legkülönlegesebb hagyománya a betlehemek készítése. Ma mintegy negyven aktív presepi és pastori műhely működik Nápoly történelmi központjában, a via San Gregorio Armeno negyed környékén.

Nápoly központját számos keskeny sétálóutca jelzi, de a Via San Gregorio Armeno, más néven Via dei Presepi (Presepi utca) kiemelkedik közülük. Az utca teljesen tele van a hagyományos nápolyi presepio, azaz a keresztény születési jelenetnek szentelt boltokkal. Szinte minden itt található figura és díszítés kézzel készült, helyi kézművesek készítik.

A presepio (más írásmóddal presepe) hagyománya a középkorig nyúlik vissza, amikor Assisi Szent Ferenc 1223-ban elkészítette az első jászolban lévő kisded Jézust ábrázoló jászolt. Nápolyban azonban csak a 16. században kezdett általánossá válni, hogy karácsony előtt a templomokban és a házakban betlehemeket helyezzenek el. A 17. és 18. században a betlehemezés egyre elterjedtebbé vált, és elkezdtek finom, kézzel készített figurákat is beépíteni. Ebből a korszakból számos igazi műalkotásnak számító presepi látható a nápolyi és környékbeli templomokban és palotákban.

Ma már a presepio klasszikus figurái – a kis Jézus, Mária és József – mellett mindenféle szobrocskák találhatók a Presepi utcában, a pizzasütőktől az állatokig, és különösen hírességek, például politikusok, énekesek, tévés személyiségek és sportolók (főként focisták) karikatúrái, a szakrális és a profán keveredésével. A figurák gyakran elég kicsik ahhoz, hogy elhelyezzük őket egy jászolban, de néha még életnagyságú szobrokat is találunk. A kínálatban megtalálhatók továbbá a különböző díszítések és építményeket is, amelyeket a kis háztartási tárgyaktól a teljes házakig, valamint a fákat, hegyeket, sőt folyókat és vízeséseket is, valódi vízzel.

Sok figurának vagy helynek rejtett jelentése van, amely a presepio hosszú hagyományában gyökerezik. A folyó például a mitikus Acheron folyót jelképezi, amely a pokol határát jelölte. A nápolyiakat a 16. század óta képviselő Pulcinella klasszikus maszkos figurájának szobrai is nagyon gyakoriak, valamint a helyi kultúra más szimbólumai, mint például a balszerencse elleni védelemként viselt kis szarvas amulett.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.