7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Lehet szeretni és gyűlölni, de a Last Christmas című karácsonyi dalt mindenki ismeri – itt forgatták

KezdőlapHegycsúcsokLehet szeretni és gyűlölni, de a Last Christmas című karácsonyi dalt mindenki...

A klipet a svájci Saas-Fee-ben forgatták 39 éve, 1984-ben. A dal még ebben az évben, december 10-én jelent meg.

A legenda szerint annak idején George Michael és Andrew Ridgeley egy ingyenes svájci hétvégét ígért barátainak Saas Fee síterepén, cserébe csak szerepelni kellett a dal klipjében.

saas-fee-i chaletben forgatott dal női szereplői az együttes vokalistái voltak, később Pepsi és Shirlie néven egy daluk top 10-es slágerlistás lett.

Érdekes, hogy bár mindenki ismeri a dalt, de első a brit slágerlistán csak 2023-ban lett. 1984 karácsonyán a listát az afrikai éhezők megsegítésére kiadott kislemez vezette, a Do They Know It’s Christmas. A segélydalban azonban ők is részt vettek, sőt, a még Last Christmas dal bevételeit is felajánlották a jótékonysági akcióhoz. Azóta a Last Christmas minden idők legtöbb példányában eladott kislemeze, amely sosem lett első.

Saas-Fee azonban nemcsak a Last Christmasról híres, itt van a világ legmagasabban fekvő, földalatti kötélpályás vasútja is, amely a Chessjen-gleccser jegén vág keresztül 2980 méterről 3456 méter magasba. A Metro Alpin vasút szintén 30 éves, 1984. december közepén adták át.

Metro Alpin hegyállomásán, az Allalin-csúcson3500 méter magasban található Saas-Fee másik híressége a világ legmagasabban lévő forgó étterme. Innen lenyűgöző panoráma nyílik a négyezres csúcsokra, köztük az Allalinhornra, az Alphubelre és a Domra, amely 4545 m magasságával Svájc legmagasabb hegycsúcsa.

Szintén itt, az Allalin-gleccserben van Svájc legnagyobb jégbarlangja, az Eispavillon, amely a világ legnagyobb jégpavilon alagútrendszere.

Egyébként a zermatti Kis-Matterhorn (3883 m), és a Chamonix melletti Aiguille du Midi (3842 m) után a Mittelallalin Európában a harmadik legmagasabb pont (3573 m), ahová felvonóval feljuthatunk.

Az első svájci síelő is Saas-Fee-hez köthető. Johann Josef Imsegg plébános 1849. december 20-án Saas Fee-ből Saas-Grundba falécekből rögtönzött sítalpakon tette meg az utat, hogy egy haldokló híve segítségére siessen. Saas Fee napjainkban is minden évszakban rengeteg túrázót, síelőt vonz, ami a gyönyörű alpesi tájnak, a favázas házaknak és az autómentes falunak köszönhetően nem is csoda.

Saas-Fee mellett Saas-Grund, Saas-Almagell és Saas-Balen a Saas völgyének városkái, vagy ahogyan a köztudatban élnek: az Alpok gyöngyei. Saas-Fee terül el a legmagasabban, 1800m-en, és felvonóival 3600 méterig juthatunk fel. Akik pedig a szánkózást preferálják, szintén hódolhatnak szenvedélyüknek.

The post Lehet szeretni és gyűlölni, de a Last Christmas című karácsonyi dalt mindenki ismeri – itt forgatták first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, mikortól látogathatók a legnépszerűbb csehországi várak

Megnyitották kapuikat pénteken a nagyközönség előtt a csehországi kastélyok...

Így gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két...

Erre számíthatunk a húsvéti vásárokban Bécsben

Indul a szezon Bécsben, sorra nyitnak a húsvéti vásárok a jól bevált helyszíneken.

25 éve az évszázad lavinája zúdult Galtürre – katasztrófa következményekkel

Galtürben azóta összesen tízmillió eurót fektettek be a lavinavédelembe.