25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Hallstatt és még 23 csoda hely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa

KezdőlapVízpartokHallstatt és még 23 csoda hely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa

 

Salzkammergut az első vidéki alpesi régió, amelyet Európa Kulturális Fővárosa címmel tüntettek ki. Az összesen 23 településből álló kulturális főváros több mint 300 programot tervezett 2024-re a „Kultúra sója Európa” mottó alatt. A kulturális fővárosi év hivatalos megnyitójára 2024. január 20-án kerül sor.

Graz (2003) és Linz (2009) után ez lesz a harmadik alkalom, hogy Ausztria elnyeri a kulturális főváros címet. Mutatunk hét nagyszerű látnivalót.

Bad Ischl

Bad Ischl egy festői fürdőváros, amelyet a Salzkammergut alpesi tavak és hegyek kapujának tartanak. A kisváros vonzerejéhez tartoznak parkjai és kertjei is, a Sisi park az egyik kiemelkedő látványosság, amelyet nemrég teljesen újraterveztek.

Történelmi érdekesség a Bad Ischlben található császári villa, amelyet I. Ferenc József császár és Erzsébet (Sisi) osztrák császárné nyári rezidenciaként használt. A biedermeier stílusú villa belülről is megtekinthető egy vezetett túra keretében. Ha a természetet szeretné élvezni, a Katrin felvonóval 1400 méterre juthat fel a természetvédelmi területre, amely évszaktól függően ideális túrázásra, hótalpas túrázásra vagy szánkózásra. A fenomenális panorámáért is érdemes felmenni a hegyre.

Gmunden

Gmunden a Traunsee északi partján fekszik, és festői tóparti kastélyáról, Ortról (korábban: Orth) ismert. A tóparti várat először 909-ben említik egy oklevélben, és ez az egyik legrégebbi épület Salzkammergutban. A várat számos legenda övezi. Állítólag Erla óriás építtette egy Traunsee-i hableány iránti szerelméből. Ha ma átsétál a 123 méter hosszú mólón a várhoz, ott egy múzeumot talál.

A Gmundenbe látogatók a fák tetején vezető ösvényről idilli kilátásban is gyönyörködhetnek. A torony 39 méter magasan emelkedik az égbe. A feljutás megéri: az ösvény kilátójáról a panoráma a Traunsee-tóra, a Salzkammergutra és egészen a Dachstein-hegységig terjed.

Steinbach am Attersee

A kis hegymászófalu, Steinbach am Attersee a Höllengebirge lábánál fekszik. Gyönyörű túraútvonalak vezetnek például a Leonsberg csúcsára. A Mahdlgupf kihívást jelentő via ferrata útvonaláról lenyűgöző kilátás nyílik az Attasee-tóra, és a boulderezés kedvelői is megtalálják a számításukat.

A település 2021 óta Ausztria első és egyetlen csillagparkját is magáénak mondhatja. Az éjszakai tájvédelmi területet a Nemzetközi Sötétkék Szövetség (IDA) tanúsítja. Az alacsony fényszennyezésnek köszönhetően itt különösen lenyűgözően lehet megtapasztalni a csillagos égboltot.

Altaussee

Képeskönyvi táj fogadja a látogatókat Altaussee halászfaluban. A kristálytiszta Altaussee-tó, hegyi erdők, virágos rétek és fehér csúcsok jellemzik a tájat. A tó pedig önmagában is látványosság: a „sötétkék tintatartó”, ahogyan más néven is nevezik, már olyan filmekben is díszletként szolgált, mint a „James Bond 007: Spectre” Daniel Craiggel.

Télen ideálisak a feltételek a síeléshez, nyáron pedig a túrázáshoz és a kerékpártúrákhoz. A klimatikus gyógyfürdőben szabadtéri grádicsot és az Altaussee sóhegyről származó sós vízzel működő Kneipp-létesítményt is talál. Használata pozitív hatással van a légutakra és megelőzheti a betegségeket.

Traunkirchen

A traunkircheni Johannesberg-kápolna egy sziklán emelkedő magaslatról fenségesen néz a Traunsee-tóra, a háttérben pedig az 1691 méter magas Traunstein magasodik. Ez a varázslatos látvány számos tájképet díszít. A település már 3500 évvel ezelőtt is istentiszteleti helyként szolgált, amint azt az 1979-ben tett felfedezések bizonyították.

Az idilli környezet és a közvetlen tóparti fekvés mellett Traunkirchen a sportok szerelmeseinek is rengeteg akciót kínál. Nyáron a vízi sportok szerelmesei Ausztria legmélyebb tavát szörfözésre, vízisíelésre vagy búvárkodásra használják, a túrázók pedig olyan ösvényeket élvezhetnek, mint a „Via Historica” kulturális útvonal, amely évezredeken átívelő utazásra invitálja az érdeklődőket.

Scharnstein

Ha a Kaszásnak lenne otthona, az valószínűleg a kis Scharnstein település lenne. Legalábbis ezt gondolhatnánk, ha rájövünk, hogy Scharnstein az első világháború után több mint egymillió kaszát adott el világszerte. A Geyerhammer kaszamúzeumban, a hűen megőrzött kaszagyárban kiállítások, filmvetítések és látványkovácsolás segítségével elevenedik meg ez a történelem.

Ha pedig régi romokat keres, Scharnsteinben szintén megtalálja, amit keres: a scharnsteini vár romjait egy Scharnsteinből induló körtúraútvonalon keresztül érheti el. A vár 1538-ban leégett, a falmaradványokat pedig kőbányának használták, és a völgyben házakat építettek belőlük. A helyszínen egy audiovezető vezet végig a vár történetén.

Hallstatt

A Hallstatt-tó nyugati partján fekszik a szép Hallstatt városa, amely az UNESCO Világörökség részét képező Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut része. A keleti Alpok között lenyűgöző helyen fekszik az álomszép sikátorokkal rendelkező kis falu, amelyet egyesek Ausztria legszebb falujának neveznek. A dél-koreai Netflix „Tavaszi keringő” című sorozata, amelyet részben Hallstattban forgattak, valóságos turistaáradatot okozott.

Nem csak maga a falu vonzó. A siklóvasút a magas völgybe visz fel más látnivalókhoz: a „Hallstatt Skywalk” 360 méterrel Hallstatt háztetői felett egyedülálló panorámát ígér a világörökségi régióra. Érdemes meglátogatni a helyi sóbányát is. Ez a világ legrégebbi ilyen jellegű bányája, ahol megismerkedhetünk a só 7000 éves történetével, és a bányászok csúszdáján végigsuhanva a föld alatti sós tóhoz juthatunk.

The post Hallstatt és még 23 csoda hely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.