7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Kiderült a karácsonyi dalok titka

KezdőlapMúltKiderült a karácsonyi dalok titka

Akár a rádióban, akár az áruházakban, akár otthon karácsony este: a karácsonyi dalok mindenütt jelen vannak az év „legcsendesebb időszakában”. A hangzásban mindig van hasonlóság – és egy állítólagos „titokzatos” akkord, amely a dalokat karácsonyi hangzásúvá teszi – magyarázza egy zenetudós.

Nemcsak a csillogó fények és a vaníliás kekszek hozzák karácsonyi hangulatba az embereket, hanem az olyan ismerős hangok is, mint Mariah Carey „All I want for Christmas” és a Wham „Last Christmas” című dala. Ezeket és más dalokat egy nagyon különleges akkord teszi „karácsonyi” hangzásúvá:

a d-moll szeptim akkord csökkentett kvintekkel vagy Dm7b5.

Ezt az akkordot számos karácsonyi énekben használják. Stephan Reisiglnek, a Bécsi Egyetem Zenetudományi Intézetének munkatársának van erre egy lehetséges magyarázata: „Ennek az akkordnak a nyitottsága sokféle asszociáció lehetőségét teremti meg, sőt, hangzásbeli értelemben még valami elvárásszerűséget is”. Megjelenik az akkord, és az ember kíváncsi, mi fog következni – mondja Reisigl az ORF-nek adott interjúban. „Izgatott vagy, mert nem tudod pontosan, mi következik, de rájössz, hogy meglepetés következik”.

Ami itt azonban fontos, az a kontextus, amelyben az akkord megszólal. Moll-kulcsú kontextusban, amelyet sötétnek és néha szomorúnak tartanak, nem ugyanolyan hatású, mint dúr-kulcsú kontextusban, amelyet világosnak és vidámnak tartanak.

A különbség itt a kontraszt: a világos dúr akkordról a felhős moll akkordra, majd vissza a most feloldódó dúr akkordra történő váltás gyakran keserédes érzést kelt, egyfajta ingadozást a boldogság és a melankólia között. A d-moll akkord moll kontextusban már nem tud további sötétséget hozzáadni.

„Az akkord egyfajta elvárást kelthet dúr kontextusban, és ez az elvárás viszont a karácsonyhoz köthető” – mondja Reisigl. Az akkordtól a karácsonyig vezető közvetlen út azonban túlságosan ambiciózus. Inkább egy karácsonyi ének receptje – a titokzatos hangzású Dm7b5 akkorddal, mint az egyik hozzávalóval.

(Címlapfotó: Stille Nacht kézirata, Joseph Mohr (c) Salzburg Museum/Salzburger Museumsverein)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.