25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Kiderült a karácsonyi dalok titka

KezdőlapMúltKiderült a karácsonyi dalok titka

Akár a rádióban, akár az áruházakban, akár otthon karácsony este: a karácsonyi dalok mindenütt jelen vannak az év „legcsendesebb időszakában”. A hangzásban mindig van hasonlóság – és egy állítólagos „titokzatos” akkord, amely a dalokat karácsonyi hangzásúvá teszi – magyarázza egy zenetudós.

Nemcsak a csillogó fények és a vaníliás kekszek hozzák karácsonyi hangulatba az embereket, hanem az olyan ismerős hangok is, mint Mariah Carey „All I want for Christmas” és a Wham „Last Christmas” című dala. Ezeket és más dalokat egy nagyon különleges akkord teszi „karácsonyi” hangzásúvá:

a d-moll szeptim akkord csökkentett kvintekkel vagy Dm7b5.

Ezt az akkordot számos karácsonyi énekben használják. Stephan Reisiglnek, a Bécsi Egyetem Zenetudományi Intézetének munkatársának van erre egy lehetséges magyarázata: „Ennek az akkordnak a nyitottsága sokféle asszociáció lehetőségét teremti meg, sőt, hangzásbeli értelemben még valami elvárásszerűséget is”. Megjelenik az akkord, és az ember kíváncsi, mi fog következni – mondja Reisigl az ORF-nek adott interjúban. „Izgatott vagy, mert nem tudod pontosan, mi következik, de rájössz, hogy meglepetés következik”.

Ami itt azonban fontos, az a kontextus, amelyben az akkord megszólal. Moll-kulcsú kontextusban, amelyet sötétnek és néha szomorúnak tartanak, nem ugyanolyan hatású, mint dúr-kulcsú kontextusban, amelyet világosnak és vidámnak tartanak.

A különbség itt a kontraszt: a világos dúr akkordról a felhős moll akkordra, majd vissza a most feloldódó dúr akkordra történő váltás gyakran keserédes érzést kelt, egyfajta ingadozást a boldogság és a melankólia között. A d-moll akkord moll kontextusban már nem tud további sötétséget hozzáadni.

„Az akkord egyfajta elvárást kelthet dúr kontextusban, és ez az elvárás viszont a karácsonyhoz köthető” – mondja Reisigl. Az akkordtól a karácsonyig vezető közvetlen út azonban túlságosan ambiciózus. Inkább egy karácsonyi ének receptje – a titokzatos hangzású Dm7b5 akkorddal, mint az egyik hozzávalóval.

(Címlapfotó: Stille Nacht kézirata, Joseph Mohr (c) Salzburg Museum/Salzburger Museumsverein)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.