25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Kiderült, mi történik az állatokkal, ha sítúrázol

KezdőlapHegycsúcsokKiderült, mi történik az állatokkal, ha sítúrázol

Télen a szabadidős síelők többször is áthaladnak a vadvilág fontos pihenőhelyein, amelyek a zord és táplálékszegény évszakban szükségesek az állatok túléléséhez. Erdősítési területeket is átszelnek, ami tilos. Erre hívja fel a figyelmet a Szövetségi Erdészeti Hivatal, az Alpesi Szövetség és az Österreich Werbung .

Az Österreich Werbung piackutatása szerint a téli sportolást választók hat százaléka már most is sítúrázó. A természetközeli síelés élményét egyre többen értékelik, de ez felelősséget is feltételez a növény- és állatvilág élőhelyei iránt, amivel sok szabadidő-felhasználó gyakran nincs tisztában.

Minden ijesztgetés az állatok energiájába kerül

„Ön az erdőben síel, és az erdő egyben a vadon élő állatok élőhelye is. Úgy is mondhatnánk, hogy ezek a vadállatok télen energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak, ami azt jelenti, hogy energiaszintjük lecsökken, és meg kell próbálni elkerülni, hogy feleslegesen megzavarjuk őket „

– hívja fel a figyelmet Bernhard Pfandl-Albel az Osztrák Szövetségi Erdők Karintia-Lungau erdészeti üzemétől. Minden további mozgás erőbe és energiába kerül, és az állat számára is veszélyessé válhat.

Felhívás az erdőbe látogatóknak a Dobratschon

Ez a növekvő aggodalom különösen a Dobratschon található szövetségi erdőterületeknél figyelhető meg. Jó idő esetén naponta 1500-2000 látogató keresi fel a természetvédelmi parkot. Pfandl-Albel szerint arra kérik őket, hogy tartsák be a szabályokat: „Ez azt jelenti, hogy tartsák be a kijelölt útvonalakat, a kijelölt túraútvonalakat, és ne lépjenek be az erdőbe éjszaka és szürkületkor. A sípályák azonban gyakran vezetnek át az erdőtelepítési területeken keresztül, ahol viharkárok vagy bogárfertőzés után több ezer fiatal növényt ültettek el”.

A cél az, hogy ott egy klímának megfelelő erdőt hozzanak létre újra, de ez nehéz, mondja Pfandl-Albel: „Egyrészt a fiatal fákat a sítúrázók síszélei károsítják. Ezen kívül az erdészeti törvények szerint sem szabad bemenni ezekre az erdőtelepítési területekre”.

Karintia tartomány a vadászokkal, a hegyimentőkkel, a mezőgazdasági kamarával és a karintiai idegenforgalmi hivatallal közösen szintén egy ideje felhívja a figyelmet a problémára. „Tiszteld a határaidat” címmel az azonos nevű honlapon egy túraportált kínálnak az érzékeny élőhelyeket azonosító útvonalakkal. Továbbá a vadon élő állatok pihenőhelyei és táplálkozóhelyek közelében lévő ösvényeken táblákat helyeztek ki.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Torsten Mühlbacher)

The post Kiderült, mi történik az állatokkal, ha sítúrázol first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Jön a Libegők éjszakája országszerte négy helyszínen

A Mátra és a Bükk mellett a Zempléni-hegység és...

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...