7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Szilveszter a világ körül: mikor és hogy ünneplik az újévet?

KezdőlapVízpartokSzilveszter a világ körül: mikor és hogy ünneplik az újévet?

 

Az évfordulót a világon szinte mindenhol ugyanazon a napon ünneplik, de nem ugyanabban az időpontban. Eláruljuk, melyik országban mikor kezdődik az újév, és milyen, olykor bizarr hagyományokat tartanak be.

A szilvesztert ezekben az országokban ünneplik először 2024-ben

A szilveszteri ünnepségek Kiribatiban kezdődnek. Míg Magyarországon még csak délelőtt 11 óra van, a csendes-óceáni szigetállam egyes részein már pattognak a dugók. Kiribati, ahol mindössze 115 ezer ember él, három időzónán keresztül húzódik. Kiritimati szigetének csaknem 7000 lakosa kezdi elsőként az új évet.

Amikor nálunk délben üt az óra, Új-Zéland 12 órakor követi a szilveszteri tűzijátékkal. Aucklandben például hatalmas tűzijátékot rendeznek a Sky Towerből, sokan pedig Új-Zélandon egyszerűen a tengerparton töltik az újévet. Szamoán is ugyanebben az időpontban kezdődik az újév.

Délután 1 órakor Oroszország egyes részein, valamint néhány csendes-óceáni szigeten van a sor. Oroszországban ekkor érkezik meg sok háztartásba Fagyapó, az orosz Télapó. Más helyiek, valószínűleg főként a jómódú oroszok, egy papírlapra írják fel kívánságaikat, elégetik, majd a hamut egy pohár pezsgőbe keverik, amit éjfél előtt megisznak.

Délután 2 órakor Sydney következik. Akárcsak Oroszországban, Ausztráliában is különböző időpontokban ünneplik a szilvesztert. Az évforduló Sydneyben leginkább a Harbour Bridge-en rendezett lenyűgöző tűzijátékról ismert. Tizenkét perc alatt több tonna pirotechnikai eszközt gyújtanak itt fel.

Brisbane délután három órakor követi és köszönti az újévet. Ausztráliában az emberek szeretnek rendes grillezéssel ünnepelni. Itt azonban nem szabad nyilvánosan alkoholt fogyasztani, mivel ez tilos.

Japánban mochival köszöntik az új évet

A mochit délután 4 órakor szolgálják fel Japánban, ahol az újévet száraz rizsgombócokkal köszöntik. Előtte azonban alaposan kitakarítják a házat vagy a lakást. Éppen az újévre 108 harangjáték szólal meg a buddhista templomokból. Ezek az emberi vágyakat szimbolizálják.

Kína: tilos hajat mosni

Míg nálunk lassan 17 óra körül kezdődnek a szilveszteri bulik, addig Kínában és a Fülöp-szigeteken már ekkor: Kínában az újévet a holdnaptár szerint ünneplik, ami valójában egy kicsit később van. Az általánosan használt naptár szerinti szilvesztert általában a családdal együtt ünneplik.

Bizonyos szabályokat be kell tartani másnap: nem szabad hajat vagy ruhát mosni. Ennek oka, hogy a „haj” szót ugyanúgy ejtik, mint a „gazdagság” szót Kínában. A babona szerint, aki újév napján hajat mos, az a vagyonát is kimossa.

A Fülöp-szigeteken az évfordulón minden a kerek tárgyak körül forog. Ezek állítólag a jólétet szimbolizálják. A szilveszteri dekorációk is így néznek ki.

Vietnamban este 6 órakor köszöntik az új évet. Míg sok helyen pontyot szolgálnak fel a szilveszteri asztalon, Vietnamban ezeket a halakat a házi istenek hírnökeiként engedik szabadon. Azt mondják, hogy jelentést tesznek a mennyországnak.

Szilveszter egy álomstrandon

Indiában, valamint Bhutánban és Bangladesben is este 7 óra körül érkezik az újév. Itt azonban visszafogottan ünneplik a szilvesztert. Ezekben az országokban a Diwalit, a fények ünnepét az itteni szilveszterhez hasonlóan ünneplik. A fények ünnepét október és november között tartják.

A fények ünnepére október és november között kerül sor, amikor az emberek gyertyákat és lámpásokat gyújtanak, megajándékozzák egymást és imádkoznak.

Este 8 órakor a Maldív-szigeteken van a sor. Itt nincsenek különleges látványosságok, inkább az a különleges, hogy a szilvesztert paradicsomi strandokon és a korallvilágban való búvárkodással töltik.

Este 9 órakor az Egyesült Arab Emírségekben ismét látványosabbá válnak a dolgok: a sivatagi metropolisz, Dubai természetesen nem hagyja ki a lehetőséget, hogy csatlakozzon a látványos tűzijátékok sorához, és a Burj Khalifánál rendez egyet.

Este 10 órakor aztán többek között Törökországban ünneplik a szilvesztert. Itt van egy furcsa szokás: éjfélkor gránátalmát dobálnak az erkélyekről. A babona szerint minél jobban szétpattan a gyümölcs a becsapódáskor, annál szerencsésebb lesz az újév.

Bulgária: amikor az ütések szerencsét hoznak

Este 11 órakor Dél-Afrikában, Görögországban és Bulgáriában van a sor. A görögök ekkor kártya- és kockajátékokban próbálnak szerencsét. A babona szerint, aki nyer a szilveszteri buliban, annak szerencsét hoz a következő évben. Bulgáriában a gyerekek házról házra járnak, és egy cseresznyefaággal verik a lakókat. Ez nem nyers erőfitogtatás, hanem egészséget és jólétet kívánnak. Cserébe a gyerekek apró ajándékokat kapnak.

Eljött Magyarországon is éjfél

Ekkor Európa más országaiban is megünneplik az évfordulót, és némelyikben szokatlan hagyományok vannak: Olaszországban például mindenkinek piros alsóneműt kell viselnie, ha a következő évben szerelmi boldogságot akar megtapasztalni. Sok olasz emellett éjfélkor keresztbe teszi az ujját, becsukja a szemét, és három kívánságot mond.

Spanyolországban tizenkét szem szőlőt esznek egyszerre, egyet-egyet az óra minden éjféli harangszónál. Akinek ez sikerül, az állítólag boldog újév elé néz, aki pedig túl sok vagy túl kevés szőlőt evett, annak balszerencsével kell számolnia.

Dániában éjfélkor törik a fejüket: azt mondják, hogy az évfordulón egy székről vagy kanapéról való leugrás szerencsét hoz. Németországban és Ausztriában a „Dinner for one” című rövid vígjátékot nézik a tévében, ez sok háztartásban régóta dédelgetett hagyomány.

Az Egyesült Királyságban énekelnek, Skóciában pedig isznak

De még éjfél után is folytatódik az év fordulója szerte a világon, hiszen még korántsem ért véget. Éjjel 1 óra után következik például Nagy-Britannia és Skócia. Londonban nagy tűzijátékot rendeznek a London Eye-on, a britek pedig az „Auld Lang Syne”-t éneklik, hogy megemlékezzenek a 2023-ban elhunyt barátokról és ismerősökről.

Eközben a skótok élvezik a sörből, whiskyből és tojásból álló szilveszteri italukat. Egy darab szenet, egy kis sót, egy pohár whiskyt és egy darab kenyeret is érdemes a kezünkbe venni, és éppen az utolsó harangszóra, éjfélkor átlépni a szomszédok vagy ismerősök küszöbét.

Míg a skótok a küszöbök felett egyensúlyoznak a hozzávalókkal, addig a grönlandiak már hajnali kettőkor kártyapartival kezdik az újév köszöntését. A hatalmas ország nagy részén azonban csak 4 órakor kezdődik az újév.

Brazília: Ugrás az újévbe

Brazíliában a szilveszteri visszaszámlálás 3 órakor ér véget, és a helyiek szó szerint beleugranak az újévbe – az óceán hullámai felett. Minden egyes átugrott hullám azt jelenti, hogy az illető újévi kívánságot teljesíthet. A látványosság során túlnyomórészt fehér ruhát viselnek, mivel ez a tisztaságot és a békét szimbolizálja. Az alsónemű színe is fontos: a sárga állítólag jólétet ígér, míg a piros a szerelmet és a szenvedélyt jelképezi.

4 órakor köszöntik az új évet Argentínában. Az új év megünneplésére itt papíreső esik. A helyiek a régi papíralapú dokumentumokat széttépik és kidobják az ablakon. Egyesek még nagy papírmasé figurákat is elégetnek, amelyek az elmúlt év negatív aspektusait szimbolizálják.

Hajnali 5 órakor Venezuelában is beköszönt az új év. És nem üres kézzel: sőt, az a szokás, hogy üres bőröndökkel sétálnak a környéken. Éjfélkor egy adag lencsét is megesznek. Ez a hagyomány számos dél-amerikai országban létezik, és állítólag jólétet és szerencsét ígér.

A babaégetések és a színes fehérneműk

6 órakor a Times Square-en leesik a labda. Ezrek gyűlnek össze itt New Yorkban a híres „ball drop”-ra, ahol az év utolsó percében egy izzó gömböt eresztenek a földre. Amint leér a földre, elkezdődik az új év.

Míg mi boldogan szunyókálunk, Mexikóban reggel 7 órakor ünneplik az újévet. Lencsét esznek, színes alsóneműt viselnek, és bőröndöket visznek sétálni. A helyiek egy pohár vizet is kiöntik az utcára. Ezzel akarják megóvni az újévet a könnyektől.

Ecuadorban szintén reggel 7 órakor kezdődik az újév. Előző nap mindent megtesznek azért, hogy megszabaduljanak a múlt rossz dolgaitól. Az Año viejo-ra például életnagyságú babákat készítenek, amelyeket fűrészporral és papírral kitömnek, és éppen az újévre elégetnek.

El Salvadorban reggel 8 órakor kezdődik az újév, és itt egészen más módon öntik az ólmot: este egy nyers tojást tesznek egy tálba, és másnap reggel elemzik a megszáradt tojás alakját. Ebből aztán következtetéseket vonnak le a következő évre vonatkozóan.

Az USA nyugati részén reggel 9 órakor kezdődik az új év. Itt a mottó: „Semmi sem megy ki”, semmi sem hagyhatja el a házat. Ez főleg a dolgokra vonatkozik, de egyes amerikaiak nagyon komolyan veszik, és maguk sem hagyják el a házat éjfél utánig.

Alaszkában délelőtt 10 órakor ünneplik a szilvesztert, és kis szerencsével teljesen természetes tűzijátékkal: az északi fényt.

És míg mi lassan felébredünk mély álmunkból az újévre, addig Hawaii és Tahiti 11 órakor megkezdi az újévi ünnepségeket.

The post Szilveszter a világ körül: mikor és hogy ünneplik az újévet? first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a...

Kiderült, idén hogyan harcolnak a Balatonon a szúnyoginvázió ellen

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete...

Nyár a Balatonon – mutatjuk az idei szezon legjobb programjait

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban,...

Rengetegen utaznak Európa legnépszerűbb nyaraló régióiba

Növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák...