Olaszország minden régiójának megvannak a maga hagyományai, hogy mi kerül az ünnepek alatt az étlapra, de vannak közös vonások. Íme, mit találhatsz az asztalon, ha részt veszel egy olaszországi szilveszteri vacsorán, amit „cenone di San Silvestro”-nak hívnak.
A római idők óta a jólét és a szerencse szimbólumának tekintik (különösen azért, mert úgy néz ki, mint az érmék), a lencse elengedhetetlen szilveszterkor.
A lencse klasszikus elkészítési módja a párolás. Egy egész éjszakán át áztatjuk, majd 40 percig főzzük egy serpenyőben megpárolt hagymával, zellerrel és sárgarépával, valamint egy kis paradicsomszósszal vagy paradicsompürével. Sóval, egy csepp olívaolajjal és borssal ízesítve forrón tálaljuk.
A párolt lencse ideális köret a szilveszteri vacsora másik nagy klasszikusához: a cotechino, a sertés nemes részeiből és a bőréből készült sertéshúshoz. A húsokat ledarálják és finoman ízesítik fűszerekkel és gyógynövényekkel, többek között szegfűszeggel, borssal, szerecsendióval, fahéjjal és borral, majd természetes bélbe töltik.
A cotechino mellett megtalálható közeli rokona, a zampone is, amely eredetileg Modenából származik. Ahelyett, hogy a belsőségeket használnák a hús burkolataként, a zampone a lábtő bőrét, olaszul zampa-t használja, innen ered a zampone elnevezés.
A cotechino és a zampone is tökéletesen illik a lencséhez, és a szilveszteri vacsora klasszikus második fogása. Egyesek éjfélkor tálalják, pezsgővel kísérve.
Az előételek a sajtok és pácolt húsok, olajbogyók és bruschetta klasszikus keverékei. Dél-Olaszországban rengeteg sajtot, például mozzarellát és ricottát kínálnak.
Az első fogás hagyományosan tenger gyümölcsei alapú, így találhat spagetti alle vongole-t vagy tenger gyümölcsei rizottót. De gyakoriak a töltött tészták is, mint például a cappelletti, az agnolotti, az anolini vagy a leveses tortellini.
A lencse és a cotechino mellett a hagyományos második fogások között szerepelhetnek tenger gyümölcsei, például polip és sózott tőkehal, vagy húsok, például sült és kolbász.
Az étkezés végén egy kis dió, gránátalma és szőlő (ez utóbbit a lencséhez hasonlóan a szerencse jelének tartják), desszertnek pedig panettone, pandoro, cantucci és több hagyományos ünnepi desszert.