18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

A Bahamák az úszó disznóikról híresek

KezdőlapVízpartokA Bahamák az úszó disznóikról híresek

 

A malac-paradicsom a Bahamákhoz tartozó, Exuma szigetcsoport egyik kis szigetén, Big Major Cay-n található. A 365 szigetből álló szigetcsoport 190 kilométer hosszan húzódik a tengerben Kubától északkeletre.

A Bahamák állam egésze több mint 3000 szigetből áll, beleértve a Cays néven ismert zátonyokat is. „A Bahamák körüli víz ugyanolyan gyönyörű a Földről, mint az űrből” – tweetelte Scott Kelly űrhajós 2016-ban. A látvány valóban nem rossz: a tenger hol mentazöld, hol égszínkék, hol türkizkék, hol zafírkék színben pompázik.

Exuma körülbelül egyórás repülőútra van a Bahamák fővárosától, a New Providence szigeten található Nassautól. A legtöbben ott és Gran Bahamán élnek – a külső szigeteken azonban nyugodtabb a lakosság. Sok ritkán lakott, a legtöbb teljesen lakatlan. A strandok gyakran kilométeres hosszúságban elhagyatottak, az öblök és zátonyok nem kevésbé magányosak. Nem csoda, hogy a vitorlázók és búvárok előszeretettel látogatják ezt a területet.

A karibi nyugalom Great Exumán és Little Exumán is érezhető, ahol mintegy 3600 ember él. Aztán ott vannak a turisták, akik a két szigeten találják a legtöbb szálláshelyet. Mintha nem lennének többé határidők, mintha nem létezne a globalizált világ gyors lüktetése, úszással, sznorkelezéssel, kajakozással vagy golfozással múlatják az időt.

Vagy egy hajókirándulással. Egynapos kirándulás a jellemzően korall- és homokkő lerakódásokból kialakult, lakatlan Exuma-szigetek egyikére szerepel a programban. A múltban a kalózok az ilyen menedékhelyeket rejtekhelyként és újabb portyák kiindulópontjaként használták. Ma már a gazdagok vették birtokba őket, és a szigetek egy része magántulajdonban is van. Az egyik sziget a bűvész David Copperfieldé.  Az olyan hírességek, mint Madonna és John Travolta rendszeresen élvezik az itteni magányt. A jól szituált nyaralóknak több mint 50 000 dollárba kerülhet egy éjszaka. A Google alapítója, Sergey Brin még ennél is több pénzt szórt ki. Ő 2007-ben a szigeten ünnepelte az esküvőjét.

De mégis a leghíresebb lakók az úszó malacok.

Big Mayor Cay, a disznósziget lakói amint észreveszik az újonnan érkezetteket, a parton befejezik a szunyókálást. Az elsők rövid lábaikon gyorsan a vízbe szaladnak, és a csónak felé úsznak. A malacok már hozzászoktak, hogy a turisták és a helyiek egyaránt kenyérrel, gyümölccsel és zöldséggel etetik őket. Az állatok nem finnyásak, ha elsőként akarnak a finomságokhoz jutni: a nagyobbak félrelökik a kisebbeket, és aki nem vigyáz, az kap egy rúgást.

Legendák keringenek arról, hogyan kerültek a szigetre. Az egyik verzió szerint a disznókat tengerészek hagyták hátra, akik később meg akarták enni őket. Vagy: az állatok egy hajótörésből mentették ki magukat a lakatlan szigeten. Vagy: Turisztikai látványosságként telepítették őket ide.

A Bahamák egy szigetország az Atlanti-óceánban. Parlamenti monarchiaként szerveződik, III. Károly a Bahama-szigetek királya, és tagja a Nemzetközösségnek. A legjobb látogatási idő és a nyaralók főszezonja a decembertől áprilisig tartó hónapok.

Exuma a Bahamák több mint 360 szigetből álló körzetének neve. A szigetcsoport zátonyai és barlangjai miatt a vitorlázók és búvárok kedvelt célpontja. Számos névtelen strand és barlang, valamint a partok előtti zátonyok a védett Exuma Nemzeti Szárazföldi és Tengeri Park részét képezik.

The post A Bahamák az úszó disznóikról híresek first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.