7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Sokkoló eredmény: kiderült, milyen gyümölcsöket érdemes kihagyni a turmixokból

KezdőlapJelenSokkoló eredmény: kiderült, milyen gyümölcsöket érdemes kihagyni a turmixokból

Ha legközelebb bogyós turmixot készítesz magadnak, a banánt talán jobb, ha kihagyod.
Persze, ez a gyümölcs tele van káliummal, és isteni sűrűvé és krémessé teszi az italt, de a Kaliforniai Egyetem Davis Egyetemének (UCD) kutatói szerint van valami a banánban, ami felülírhatja a bogyókban lévő antioxidánsokat.

Az antioxidánsokat ebben az esetben flavonoloknak nevezik. Ezek olyan növényi eredetű élelmiszerekben találhatók, mint a bogyók, a tea, a kakaó, az alma, a körte és az őszibarack, és sokan nem iktatnak belőlük eleget az étrendünkbe.

Amikor valaki flavonolokban gazdag ételt fogyaszt, a vegyületek gyorsan felszívódnak a véráramba, ahol feldolgozódnak. A keletkező metabolitokat olyan előnyökkel hozták összefüggésbe, mint a szív- és érrendszeri egészség és a kognitív funkciók javítása.

Az új kísérletek azonban azt mutatják, hogy ha csak egyetlen banánt adunk a bogyós gyümölcsök keverékéhez, ezek az anyagcseretermékek közel sem fordulnak elő ilyen mennyiségben.

Egy kontrollált, vakon végzett vizsgálatban az UCD kutatói egy nyolc főből álló kis csoportnak vagy egy flavonolokban gazdag bogyós smoothie-t, vagy egy egyszerű flavonol kapszulát adtak. A vizsgálatok később kimutatták a flavonol-metabolitok szintjének emelkedését a vérükben.

Amikor azonban az önkéntesek banános-bogyós smoothie-t fogyasztottak, a metabolitok mennyisége a vérükben 84 százalékkal alacsonyabb volt, mint a tiszta flavonoladag után.

„Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a flavonolok szintjét a turmixban és a szervezetben felszívódó flavanolok szintjét” – mondja Javier Ottaviani, az UCD táplálkozástudományi szakértője.

Az ok, amiért a banán ilyen hatással van a flavonolokra, valószínűleg a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzimmel függ össze, amely részt vesz abban az oxidációs folyamatban, amely a banánt barnává változtatja, amikor meghámozzák.

Amikor egy magas PPO-tartalmú banános-bogyós smoothie-t szobahőmérsékleten hagytak a kísérletek során, a kutatók azt találták, hogy egy óra állás után kevesebb flavonolt tartalmazott, mint egy tiszta bogyós smoothie.

Amikor azonban a banánban lévő PPO-t gátolták, a flavonolok megmaradtak.
Ez arra utal, hogy a PPO korlátozhatja a flavonolok hozzáférhetőségét, mielőtt azok az emberi szervezetbe jutnának.

Hogy kiderüljön, hogy a banán a gyomorban is „hatástalaníthatja” az antioxidánsokat, a kutatók 11 résztvevővel egyszerre két különböző italt fogyasztattak el: egy banános és egy bogyós gyümölcsös italt.

A kutatók így is azt találták, hogy a flavonol-metabolitok kevésbé voltak jelen a résztvevők véráramában, miután a két turmixot külön-külön fogyasztották, mint amikor a banánitalból semmit sem ittak.

A kutatást csak kis számú résztvevő körében végezték, az UCD kutatói azonban úgy vélik, hogy kezdeti eredményeik további tudományos figyelmet érdemelnek.

„Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy nemcsak azt kell figyelembe venni, hogy milyen típusú gyümölcsöket és zöldségeket, illetve növényi alapú termékeket ajánlunk a bevitel növelése érdekében, hanem azt is, hogy hogyan készítik el, tárolják és fogyasztják őket a rendszeres étkezés részeként annak érdekében, hogy maximalizálják az egészséget támogató potenciáljukat” – állapítják meg a kutatók.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon a hosszabb szúnyogszezon miatt

Az ázsiai tigrisszúnyog mellett megjelent a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is.