A római ügyészség vizsgálatot indított az olasz főváros éttermeiben használt hamisított olívaolaj miatt. Élelmiszer-hamisítás és lopott áru terjesztése miatt nyomoz – jelentette ma az olasz média. Rómában állítólag 50 étteremben használtak hamisított olajat. A nyomozás egy pugliai székhelyű illegális termelővel szemben indult.
Az olajat literenként három euróért árulták, miközben a valódi, természetes olívaolaj átlagosan kilenc euróba kerül literenként.
A vizsgálat eddigi eredményei szerint az olajat több római étteremben használták, többek között a Trastevere és a Testaccio negyedekben, sőt a római oktatási minisztérium étkezdéjében is.
A hamisított olívaolaj magolajból készült, amelyet béta-karotinnal és klorofillal kevertek a szín megváltoztatása érdekében. „Olaszországban készült extra szűz” feliratú palackokba palackozták. A nyomozók szerint a felhasznált magolaj rosszabb minőségű és ismeretlen eredetű. A nyomozásba mostanra étteremtulajdonosok is bekapcsolódtak.
A bűnöző kereskedők a gyengébb minőségű olívaolajat a legjobb minőségű extra szűz olívaolajként árulják, vagy az importált olajat eredeti olasz olajnak adják ki. A Coldiretti termelői szövetség figyelmeztet a főként Tunéziából és Törökországból érkező gyengébb minőségű áruk áradatára.