7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Kiderült, Rómában az éttermek trükköznek az olívaolajjal

KezdőlapJelenKiderült, Rómában az éttermek trükköznek az olívaolajjal

A római ügyészség vizsgálatot indított az olasz főváros éttermeiben használt hamisított olívaolaj miatt. Élelmiszer-hamisítás és lopott áru terjesztése miatt nyomoz – jelentette ma az olasz média. Rómában állítólag 50 étteremben használtak hamisított olajat. A nyomozás egy pugliai székhelyű illegális termelővel szemben indult.

Az olajat literenként három euróért árulták, miközben a valódi, természetes olívaolaj átlagosan kilenc euróba kerül literenként.

A vizsgálat eddigi eredményei szerint az olajat több római étteremben használták, többek között a Trastevere és a Testaccio negyedekben, sőt a római oktatási minisztérium étkezdéjében is.

A hamisított olívaolaj magolajból készült, amelyet béta-karotinnal és klorofillal kevertek a szín megváltoztatása érdekében. „Olaszországban készült extra szűz” feliratú palackokba palackozták. A nyomozók szerint a felhasznált magolaj rosszabb minőségű és ismeretlen eredetű. A nyomozásba mostanra étteremtulajdonosok is bekapcsolódtak.

A bűnöző kereskedők a gyengébb minőségű olívaolajat a legjobb minőségű extra szűz olívaolajként árulják, vagy az importált olajat eredeti olasz olajnak adják ki. A Coldiretti termelői szövetség figyelmeztet a főként Tunéziából és Törökországból érkező gyengébb minőségű áruk áradatára.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon a hosszabb szúnyogszezon miatt

Az ázsiai tigrisszúnyog mellett megjelent a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is.