7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Felfedezték a világ legnagyobb, leghalálosabb mérges pókját Ausztráliában

KezdőlapJelenFelfedezték a világ legnagyobb, leghalálosabb mérges pókját Ausztráliában

Sydney-től északra egy óriási hím Sydney-tölcsérhálóspók pókot fedeztek fel. Ez az egyik legmérgezőbb pókfaj a világon. Kevesebb mint egy óra alatt képes megölni egy embert. A Herkules névre keresztelt állat 7,9 centiméter hosszú, így ez az eddig talált legnagyobb példány.

A korábbi rekordtartót, Kolosszust 2018-ban fogták ki, és egy milliméterrel kisebb volt. Erről az Australian Guardian számolt be az Ausztrál Hüllőparkra hivatkozva.

A rettegett Sydney-tölcsérhálóspókok általában csak egy és öt centiméter közötti méretűek, a hímek pedig kisebbek nőstényeknél. Az eddig felfedezett legnagyobb, Megaspider nevű nőstény nyolc centiméteres.

A park az egyetlen olyan hely Ausztráliában, ahol a hímek mérgét fejik ki, hogy ellenszert állítsanak elő belőlük. Az ok: a hímek ötször-hatszor mérgezőbbek, mint a nőstények – és méreganyaguk különösen alkalmas az életmentő ellenszer előállítására.

A Herkulesből származó méreg várhatóan hatalmas mennyiségű méreg lesz, és „hihetetlenül értékes” a park méregellenes programja számára.

Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.

A tölcsérhálós pókoknak 36 faja létezik. Az ausztrál metropolisz 160 kilométeres körzetében előforduló sydneyi faj (Atrax robustus) hímje a legveszélyesebb – és a brazil vándorpókkal együtt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legmérgezőbb pókja.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.

Új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon a hosszabb szúnyogszezon miatt

Az ázsiai tigrisszúnyog mellett megjelent a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog is.

Japán szokás szerint ünneplik meg a cseresznyevirágzást a Fűvészkertben

Az idén a megszokottnál jóval korábban kezdtek el virágozni a díszcseresznyék.