25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Nemsokára nem Kairo lesz Egyiptom fővárosa

KezdőlapVízpartokNemsokára nem Kairo lesz Egyiptom fővárosa

 

A Kairótól 45 kilométerre, a sivatagban épülő új egyiptomi főváros, hivatalos nevén Új Közigazgatási Főváros (NAC) építésének első szakasza végéhez ért, 5600 milliárd forintnyi egyiptomi fontot költöttek el rá. Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök pedig újabb milliárdokat készül elkölteni az építkezés második, harmadik és negyedik szakaszára.

Az elnök szerint az Új Közigazgatási Főváros (NAC) kiépülése a gazdasági fejlődés és az ország gyorsan növekvő, 105 millió lakosságának elhelyezése miatt is fontos. A vállalkozás kritikusai azonban arra figyelmeztettek, hogy az építkezés elvonja az ország erőforrásait és növeli adósságait.

A NAC-projekt nyolc éve indult, és az építkezés első szakasza már lezárult. A nagyobb bankok és üzleti vállalkozások idén az első negyedévben helyezik át székhelyüket az új fővárosba, ahol az elektromos vonat tavaly tavasz óta közlekedik, idén pedig egy magasvasút is elindul. Az elkészült épületekbe idén júliusig költöznek be a minisztériumok és hivatalok. „Naponta csaknem 48 ezer alkalmazottunk érkezik” – nyilatkozta a Reutersnek Haled Abbász, az építkezést felügyelő vállalat (ACUD) elnöke.

Az első szakaszban egyebek között felépült Afrika legmagasabb, 70 emeletes toronyháza, egy öttermes operaház, egy óriási mecset és a Közel-Kelet legnagyobb katedrálisa is. Már mintegy százezer lakás is kész van, és 1200 család be is költözött. A második negyedévben az olimpiai városrészt is át akarják adni egy 93 ezer férőhelyes stadionnal.

A tervek szerint a NAC első és második fázisában felépülő városrészeknek egyenként 168 négyzetkilométeren másfél-másfél millió lakosa lesz.

Az új főváros vízellátását a Nílusból biztosítják Kairó térségéből. Két éven belül napi 800 ezer köbméter vizet küldenek majd az új metropoliszba, de tervezik egy második vízmű üzembe helyezését is, további napi 700 ezer köbméter biztosítására.

A kormány azt akarja, hogy az új főváros szívja fel az évi 1,6 millió fővel növekvő egyiptomi lakosság egy részét. A második fázis 2027-ig tart majd, és várhatóan 2025 táján a harmadik fázist is megkezdik.

The post Nemsokára nem Kairo lesz Egyiptom fővárosa first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.