7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Bronzkori erődöt fedeztek fel a szicíliai Ustica szigetén

KezdőlapMúltBronzkori erődöt fedeztek fel a szicíliai Ustica szigetén

3000 éves erődítményt és bronzkori települést fedeztek fel az olaszországi Ustica szigetén.

Ustica egy kis vulkanikus sziget Szicíliától északra. Itt, egy évtizedek óta kutatott régészeti lelőhelyen egy több mint 3000 éves erődítményt tártak fel.

A bronzkor csúcspontján egy nagyobb közösség élt itt, amelynek i. e. 1200 körül egy hirtelen és rejtélyes esemény vetett véget.

A felfedezést, amelyről a „Journal of Applied Geophysics” című folyóiratban számoltak be, az Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) által koordinált csapat tette.

Az Usticán található erődítményt a kor egyik legjobban megőrzött mediterrán településének tartják.

Rendezett városrend jellemezte, szűk utcák mentén épült kunyhók tucatjaival, valamint egy hatalmas, 250 méter hosszú és négy-öt méter magas fallal, amely körülvette a települést, hogy megvédje azt a támadásoktól és portyáktól. Az erődítményt nem messze az „I Faraglioni” („A sziklák”) nevű bronzkori falutól fedezték fel, amelyet még ma is védőfal véd.

A geológusok, geofizikusok, építészek és régészek részvételével zajló kutatás megvizsgált néhány félig eltemetett építményt. A geofizikai kutatáshoz olyan innovatív eszközöket használtak, mint a georadar és az elektromos tomográfia. Ez lehetővé tette a külső fal és az első védelmi bástyaként szolgáló fal mélyalapozásának alapos vizsgálatát.

Franco Foresta Martin, az usticai múzeum geotudományi laboratóriumának igazgatója szerint a felfedezés „új ablakot nyit ennek az ősi falunak a megértéséhez, és egy minden várakozást felülmúló, összetett védelmi rendszerre utal”. „A Faraglioni falu Kr. e. 1400 és 1200 között épült a sziget északi részén a tengerből kiemelkedő partszakaszon” – magyarázta Domenico Targia, a Himera, Solunto és Iato Régészeti Park igazgatója, akinek felügyelete alatt az Ustica-i ásatások is zajlanak. A leletek párhuzamot mutatnak a Szicíliától északra fekvő, szintén középső bronzkori településekkel, a Szicíliától északra fekvő Aeoli-szigeteken (kb. i. e. 1450 és 1270 között).

A görögök Ustica szigetét Osteodes („csontváz”) néven emlegették, mivel a karthágói lázadók ezrei haltak ott éhen. A római uralom óta a szigetet a fekete lávakőzet miatt Usticának (az ustum „égett” szóból) nevezik. Később az arabok és a normannok uralták. A 18. századig a sziget gyakori kalózok támadásainak volt kitéve.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.