25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Mindig is saját szigetre vágytál? Akkor most az álmod Horvátországban valóra válhat

KezdőlapVízpartokMindig is saját szigetre vágytál? Akkor most az álmod Horvátországban valóra válhat

 

A „Veli Školj” sziget a Mali Ston-öbölben található, az Adriai-tenger türkizkék vizében, a Pelješac-félsziget és a horvát partok között, Dubrovnik közelében. Jelenleg ingatlanügynökök árulják.

Az álom megvalósításának potenciális akadálya lehet az ár: 3,25 millió euró a kikiáltási ár. Ám ezért a földterület is bőven megvan: 21 677 négyzetméter. Így a négyzetméterenkénti ár viszonylag mérsékeltnek tűnik – ha összehasonlítjuk például a karintiai tóparti ingatlanok áraival -, alig 150 euró/négyzetméter.

Cserébe egy „gyönyörű, árnyas fenyőerdőt” és egy 1968-ban épült kőházat kapunk saját ivóvízforrással.

Ha hinni lehet a hirdetésnek, ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni: „Ne hagyja ki ezt a kivételes lehetőséget, hogy egy hihetetlen potenciállal rendelkező, gyönyörű sziget tulajdonosa legyen. A Mali Ston-öbölben található Veliki Školj sziget abszolút magánéletet és számos lehetőséget kínál Önnek különböző projektek fejlesztésére” – olvasható a hirdetményben.

Az „abszolút magánélet” valószínűleg csábító lehet, különösen a hírességek és a tehetős körök számára. De vajon teljesíthető-e az ígéret? Horvátországban az a jogi helyzet, hogy a tengerpartok nem válhatnak magántulajdonná, hanem mindig köztulajdonban vannak – fejti ki a morski.hr.

Ez azt jelenti, hogy nem tilthatják meg senkinek, hogy a szigete előtt kikötsön egy csónakkal, ott fürödjön, vagy partra szálljon és a parton napozzon. A partvonal hat méteres szakasza a középső vízvonaltól mérve mindig köztulajdon marad. A vevőnek tehát ki kell számolnia, hogy a 21 677 négyzetméterből mennyi lesz ténylegesen az ő tulajdona.

Ezen a sávon szintén tilos építkezni. A horvát építési szabályzat 14. cikke szerint a part betonozását mindenképpen el kell kerülni. Ha nincs móló, járda vagy út, akkor ezeket utólag nem lehet megépíteni.

Itt érkezünk el a következő akadályokhoz: az építési jog és a területrendezés.

A legtöbb eladásra kínált horvát szigeten tilos az építkezés.

Rendszerint mezőgazdasági területként vagy erdőterületként vannak kijelölve. Csak mezőgazdasági célú épületek, például raktárak, üvegházak vagy istállók építése engedélyezett. A hirdetés szerint lehet még egy kőházat építeni, de családi gazdaságként, olajfaligetekkel vagy más növényekkel körülvéve. Az ingatlanközvetítőknek a csónakkikötők problémájára is van megoldásuk: a sziget előtt úszó platformmal rendelkező kagylófarm lenne megfelelő.

De még egy utolsó akadály van hátra: a vételi ajánlat után az államnak és a kerületnek még mindig elővásárlási joga van; csak ha lemondanak, akkor lesz a vevőé a sziget. Feltéve, hogy valóban hajlandó 3,25 millió eurót fizetni egy kagylófarmba való beruházásért.

The post Mindig is saját szigetre vágytál? Akkor most az álmod Horvátországban valóra válhat first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.