25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Kiderült, mennyibe kerül a hegyimentés az Alpokban

KezdőlapHegycsúcsokKiderült, mennyibe kerül a hegyimentés az Alpokban

Miután szombaton három cseh túrázót mentettek ki a hegyi vészhelyzetből egy 15 órás mentőakció során a Großglockner hegységben, úgy tűnik, hogy a három embernek komoly számlával kell számolnia.

Több mint 20 ezer eurót kellene fizetni a mentés esetén, ha nincs mentési költségbiztosítás

– jelentette az ORF a hegyimentőkre és az alpesi rendőrségre hivatkozva.

Ilyen biztosításnak azonban mindenképpen meg kellene lennie. „A három cseh az Alpesi Klub tagja, így a biztosítás fedezi a mentés költségeit” – mondta Peter Tembler, a kals-i helyi központ munkatársa a Tiroler Tageszeitung című lapnak. A tiroli hegyimentő szolgálat a költségeket teljes egészében felszámolja. ” Az óradíjakat átalányáron számoljuk fel. Ebben az esetben nagyszabású műveletről volt szó, mivel több mint tíz hegyimentő vett részt benne. Az óradíj átalánydíjas, valamivel több mint 1000 euró” – mondta Tembler az ORF-nek. A cseheknek tehát több mint 15 000 eurót számoltak fel. A mentési költségeknek nincs egységes számítása Ausztria-szerte. Karintiában például alacsonyabbak az átalánydíjak, mint Tirolban.

Az alpesi rendőrség is felszámolja a költségeket a műveletekért. A hétvégi mentőakcióban egy rendőrségi hegyi vezető is részt vett. A klagenfurti rendőrségi helikopter is felszállt, de a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulnia. Az alpesi rendőrnek óránként körülbelül 20 eurót, a rendőrségi helikopternek pedig percenként 60 eurót számoltak fel. Utóbbi több mint másfél órát volt úton. Ebben a konkrét esetben ez körülbelül 5500 eurót tett ki – magyarázta Matthias Außerdorfer a tiroli alpesi rendőrségtől.

A hegyimentő szolgálattal ellentétben az alpesi rendőrség műveleteinek számlázását a biztonsági rendőrségről szóló törvény szabályozza. Annak előfeltétele, hogy valakinek fizetnie kelljen, a súlyos gondatlanság. Erről – a cseh télisportolók esetében is – bíróságnak kellene döntenie.

A rendőrség szerint a három férfi pénteken nem sokkal reggel 6.00 óra után indult útnak, nyolcórás autóút után, a rossz időjárási előrejelzés ellenére, sítúra- és hegymászófelszereléssel. Végül 22.45 óra körül kezdeményezték a segélyhívást. Sértetlenek maradtak, de enyhén kihűltek.

A mentési művelet rendkívül nehéznek és kihívásnak bizonyult. 13 hegyimentő és egy alpesi rendőr mászott fel a sűrű hóban, és végül 15 óra után sikerült kimenteniük a cseheket.

The post Kiderült, mennyibe kerül a hegyimentés az Alpokban first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Jön a Libegők éjszakája országszerte négy helyszínen

A Mátra és a Bükk mellett a Zempléni-hegység és...

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...