7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Titokzatos ősi városra bukkantak a dzsungel mélyén

KezdőlapMúltTitokzatos ősi városra bukkantak a dzsungel mélyén

Ősrégi maja település maradványait találta meg egy cseh-szlovák régészeti erxpedíció Guatemalában.

Maja település maradványait fedezte fel egy cseh-szlovák régészeti expedíció a közép-amerikai Guatemalában – közölte a kutatást pénzügyileg támogató cseh Neuron Alapítvány Prágában.

Az észak-guatemalai Petén tartományban tavaly nyáron felfedezett település mintegy háromezer éves. Fénykorát i. e. 850 és i.sz. 150 között élte, így az egyik legrégebbi maja városnak számít.

A régészek a települést speciális légi felvételek alapján találtak meg, majd azokra alapozva a helyszínen ásatásokat végeztek. A több mint hét négyzetkilométernyi területen paloták, épületek, szobrok, rituális helyek, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait hozták felszínre. A feltárt maradványok hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megismeréséhez.

Az expedíciót Ladislav Silhán cseh, illetve Milan Kovác szlovák kutatók vezették. A csoport tagja volt Sara Polak cseh régész, aki a mesterséges intelligencia segítségével végez kutatásokat és elemzéseket.

A feltárt várost Yax Balamnak, azaz Első Jaguárnak nevezték el. A jaguár a maja kultúrában a hatalom szimbóluma volt, és kapcsolatban állt az alvilággal.

A Yax Balam területén a szakemberek hét nagyobb építészeti együttest találtak, és a város mellett két kisebb települést is sikerült feltárni.

A jelentősnek minősíthető régészeti leletek kiértékelése a prágai jelentés szerint folyamatban van, s a cseh-szlovák kutatók pedig Yax Balam háromdimenziós modelljének a létrehozásán is dolgoznak. „Célunk, hogy minél közelebb hozzuk a mai emberekhez a világ egyik legrégibb civilizációjának értékeit” – idézte a közlemény Ladislav Silhánt, az expedíció egyik vezetőjét.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.