7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Hihetetlen drónfelvételen, ahogy a púpos bálnák Fibonacci-spirált hoznak létre

KezdőlapVízpartokHihetetlen drónfelvételen, ahogy a púpos bálnák Fibonacci-spirált hoznak létre

Az Antarktiszon felvett rendkívüli drónfelvételen két púpos bálna (Megaptera novaeangliae) tökéletes buborékhálót és ráadásul Fibonacci-spirált alkot.

Piet van den Bemd sarki fotós rögzítette a felvételeket a bálnák közös munkájáról. A buborékhálós táplálkozási technika lényege, hogy a bálnák a zsákmányuk alá merülnek, majd a fúvónyílásaikból keletkező buborékokkal a víz felszínéhez közelebb csapdába ejtik a halakat. A Nemzeti Tengeri Menedékhely szerint ezek a bálnák „gulp feederként” ismertek, ami azt jelenti, hogy nyitott szájjal a felszínre mennek, és mindent lenyelnek, ami az útjukba kerül – beleértve a buborékokkal csapdába ejtett halakat is.

Ez a viselkedés rendkívül összetett, időzítéssel, koordinációval, kommunikációval és csapatmunkával jár, és rávilágít arra, hogy a bálnák milyen intelligens állatok. Korábbi munkák szerint a viselkedés tanult, ami azt jelenti, hogy nem minden púposbálna-populáció táplálkozik ezzel a technikával.

Amikor van den Bemd felvételein bemutatták ezt a viselkedést, a bálna buborékhálójának mintázata megfelelt egy tökéletes Fibonacci-spirálnak, más néven aranyspirálnak. A geometriában ez egy olyan spirál, amely a spirál minden negyed fordulatánál φ-gyel nő, amit aranymetszésnek nevezünk. Úgy tűnik, hogy a természetben gyakran előfordul, a fenyőtobozokban, valamint számos gyümölcsben és zöldségben.

„A tökéletesen kivitelezett Fibonacci-spirál alakja hihetetlen” – mondta van den Bemd a Storyfulnak, hozzátéve, hogy ez egy olyan pillanat volt, amelyet „abszolút soha nem fog elfelejteni”.

The post Hihetetlen drónfelvételen, ahogy a púpos bálnák Fibonacci-spirált hoznak létre first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a...

Kiderült, idén hogyan harcolnak a Balatonon a szúnyoginvázió ellen

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete...

Nyár a Balatonon – mutatjuk az idei szezon legjobb programjait

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban,...

Rengetegen utaznak Európa legnépszerűbb nyaraló régióiba

Növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák...