18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

Komoly betegséghez is vezethet, ha járás közben folyton mobilozunk

KezdőlapJelenKomoly betegséghez is vezethet, ha járás közben folyton mobilozunk

Nemcsak balesetveszélyes, de akár térdizületi porckopáshoz is vezethet, ha valaki járás közben folyton mobilozik – derítették ki a bécsi FH Campus Wien kutatói. Ilyenkor ugyanis rövidebbeket és szélesebbeket lépünk, ami viszont megterheli a térdizület külső részét.

„Vajon hogyan hat a járásra és a mozgásszervekre, ha séta közben mobilozunk?” – erre keresték a választ a bécsi FH Campus Wien kutatói. Sebastian Durstberger és csapatának tanulmánya nemrég jelent meg az elismert Heliyon című szaklapban.

A kutatás keretében huszonhét résztvevőt kértek meg arra, hogy sétáljanak a GRAIL Mozgáslabor speciális futópadján, amelyet egy 180 fokos vetítővászon vesz körbe. Erre egy virtuális környezet képeit vetítik, közben pedig valóságos utcai háttérzajokat hallanak a kísérletben résztvevők. A tesztalanyok testrészein kis markereket helyeznek el, amelyek segítségével valós időben, 3D-ben tudják modellezni az izületeik mozgását valamint a rájuk ható erőket. A futópadban található mérőlemezek azt rögzítik, miként érnek földet járás közben a lábak és miként terhelődnek. A résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették ugyanis, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

Az eredmények azt mutatták, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált: egyre rövidebbeket, ugyanakkor egyre szélesebbet lépünk, nehogy felbukjunk. Ez azonban fokozott terhelést ró a térdizületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet – akár porckopás is kialakulhat.

Az FH Campus Wien Ausztria legnagyobb szakfőiskolája. A nyolcezer hallgató csaknem hetven különböző levelező és nappali tagozatos képzés közül válogathat az egészségügyi, szociális, műszaki, közigazgatási és politikatudományok területéről. Az alkalmazott kutatás tíz kompetenciaközpontban zajlik a főiskolán.

(Címlapfotó: Az FH Campus Wien mozgáslaborja © FH Campus Wien / Schedl)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Firenzében magyar győzelem a fagylatkészítő világversenyen

A világ első gelato-receptje Firenzében született.

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége

A zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható.

Japán hagyomány szerint köszöntik a cseresznyefa-virágzást a szegedi füvészkertben

A vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb nyári virágok a magyar kertekben

A magyar növényeknek külföldön is jó hírük van, a környező országokból például sokan járnak át hazánkba virágzó dísznövényt vásárolni.