7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Megfejtették a kelta sör receptjét

KezdőlapMúltMegfejtették a kelta sör receptjét

A vaskori sör receptjét fejtette meg egy német kutató, aki szerint a kelták „folyékony” kenyere, amelyet fekete ürömmel, murokkal és beléndekkel fűszereztek, sötét, kesernyés és füstös ízű volt.

A vaskori sörről az Archaeological and Anthropological Sciences című folyóirat online kiadásában pár éve jelent meg tanulmány.

Peter Stika, a stuttgarti Hohenheim Egyetem archeobotanikusa Németország dél-nyugati részén, Eberdingen-Hochdorfnál feltárt 2550 éves kelta településen vizsgálódott. A leletek tanúsága szerint a helyi kelta törzsfőnökök szívesen mulatoztak a közösségi „rendezvényközpontban”, és e vigasságokon a kellő hangulatot a közeli „sörfőzde” által készített ital biztosította – olvasható a ScienceNews hírportálon.

A sör fő alapanyagát, a jó minőségű árpamalátát a közelben lévő hat speciálisan kialakított árokban állították elő. Ezekből az árkokból megszenesedett árpaszemek ezrei kerültek elő, ami a sörfőzde kapacitásáról árulkodik.

A német archeobotanikus, miután bebizonyította a maláta jelenlétét a vaskori helyszínen, több olyan eljárást is kipróbált, amelyet a vaskori sörfőzők alkalmazhattak, hogy kiderítse, milyen ízű lehetett a kelták folyékony kenyere.

A kelták a település közelében lévő árkokban áztatták és csíráztatták az árpát. Stika feltételezése szerint az árkok két végén rakott tűz segítségével szárították az árpaszemeket, aminek következtében a maláta sötét színű és füstös ízű lett.

Míg a modernkori söröket többnyire komlóval ízesítik, a kelták fekete ürömmel, murokkal vagy beléndekkel „bolondították meg” erjesztett italukat. Stika úgy gondolja, hogy már a kelták is alkalmazhatták azt az eljárást, amely széles körben elterjedt a középkori európai sörfőzdékben: a folyékony malátába felhevített köveket helyeztek, amelyek karamellizálták az alapanyagot. Az erjesztést élesztővel, esetleg méz vagy gyümölcsök hozzáadásával indították el.

A jelenkori sörkedvelők valószínűleg nem lelkesednének túlzottan a kelták erjesztett italáért, amely zavaros és üledékes volt. Ám némely „extrém” sörfőzde akár vállalkozhat az ókori itóka előállítására, és akkor végre kiderülne, igaza volt-e a Kr.u. IV. században uralkodó Julianus római császárnak, aki egy versében

a kelta sör „illatát” a bakkecskék bűzéhez hasonlította.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.