25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Megfejtették a kelta sör receptjét

KezdőlapMúltMegfejtették a kelta sör receptjét

A vaskori sör receptjét fejtette meg egy német kutató, aki szerint a kelták „folyékony” kenyere, amelyet fekete ürömmel, murokkal és beléndekkel fűszereztek, sötét, kesernyés és füstös ízű volt.

A vaskori sörről az Archaeological and Anthropological Sciences című folyóirat online kiadásában pár éve jelent meg tanulmány.

Peter Stika, a stuttgarti Hohenheim Egyetem archeobotanikusa Németország dél-nyugati részén, Eberdingen-Hochdorfnál feltárt 2550 éves kelta településen vizsgálódott. A leletek tanúsága szerint a helyi kelta törzsfőnökök szívesen mulatoztak a közösségi „rendezvényközpontban”, és e vigasságokon a kellő hangulatot a közeli „sörfőzde” által készített ital biztosította – olvasható a ScienceNews hírportálon.

A sör fő alapanyagát, a jó minőségű árpamalátát a közelben lévő hat speciálisan kialakított árokban állították elő. Ezekből az árkokból megszenesedett árpaszemek ezrei kerültek elő, ami a sörfőzde kapacitásáról árulkodik.

A német archeobotanikus, miután bebizonyította a maláta jelenlétét a vaskori helyszínen, több olyan eljárást is kipróbált, amelyet a vaskori sörfőzők alkalmazhattak, hogy kiderítse, milyen ízű lehetett a kelták folyékony kenyere.

A kelták a település közelében lévő árkokban áztatták és csíráztatták az árpát. Stika feltételezése szerint az árkok két végén rakott tűz segítségével szárították az árpaszemeket, aminek következtében a maláta sötét színű és füstös ízű lett.

Míg a modernkori söröket többnyire komlóval ízesítik, a kelták fekete ürömmel, murokkal vagy beléndekkel „bolondították meg” erjesztett italukat. Stika úgy gondolja, hogy már a kelták is alkalmazhatták azt az eljárást, amely széles körben elterjedt a középkori európai sörfőzdékben: a folyékony malátába felhevített köveket helyeztek, amelyek karamellizálták az alapanyagot. Az erjesztést élesztővel, esetleg méz vagy gyümölcsök hozzáadásával indították el.

A jelenkori sörkedvelők valószínűleg nem lelkesednének túlzottan a kelták erjesztett italáért, amely zavaros és üledékes volt. Ám némely „extrém” sörfőzde akár vállalkozhat az ókori itóka előállítására, és akkor végre kiderülne, igaza volt-e a Kr.u. IV. században uralkodó Julianus római császárnak, aki egy versében

a kelta sör „illatát” a bakkecskék bűzéhez hasonlította.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.