7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Többé nem ingyenes a Hagia Sophia Isztambulban

KezdőlapVízpartokTöbbé nem ingyenes a Hagia Sophia Isztambulban

 

Miután néhány évig ingyenes volt a Hagia Sophia látogatása, most ismét belépődíjat szednek. Ez azonban csak a külföldi turistákra vonatkozik.

A Hagia Sophia Törökország egyik legnagyobb kulturális öröksége, közel 1500 évvel ezelőtt épült. A közelmúltig azoknak, akik meglátogatták, nem kellett fizetniük érte – egészen mostanáig. Most a külföldi turistáknak kell fizetniük, ha meg akarják látogatni a mecsetet.

Néhány évvel ezelőtt a Hagia Sophia még múzeum volt. Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2020-ban mecsetté alakította át az „Ayasofyát”, ahogy törökül nevezik, és eltörölte a belépődíjat, amelyet akkoriban a múzeumba látogatóknak kellett fizetniük. Ezt a rendeletet mostanra törölték.

2024-től a turistáknak belépőt kell fizetniük, ha meg akarják nézni a látványosság belsejét. Január 15. óta új szabályok vonatkoznak a Hagia Sophiát látogatni kívánó külföldi turistákra.

Aki a mecsetet szeretné meglátogatni, annak 25 eurónak megfelelő összeget kell fizetnie a belépésért.

Ezt a török utazási és turisztikai minisztérium jelentette be hivatalos honlapján.  A közlemény szerint befejeződtek azok a munkálatok, amelyek célja, hogy „elkülönítsék a bejáratokat azok számára, akik istentisztelet céljából érkeznek a Hagia Szophia mecsetbe, illetve a külföldiek számára, akik kulturális okokból látogatják a történelmi mecsetet”.

A szabályozás célja, hogy a Hagia Szophia mecsetben imádkozó hívőket többé ne zavarják a turisták. Ez azt jelenti, hogy az imádkozók továbbra is használhatják az összes bejáratot (ingyenesen). A látogatók és a külföldi turisták a jövőben csak a galéria emeletén keresztül látogathatják a mecsetet. Korábban a hívők és a látogatók együtt léphettek be és használhatták a Hagia Sophia belső tereit.

A Hagia Sophia története hosszú és szövevényes. Az impozáns épületet körülbelül 1500 évvel ezelőtt emelték. Körülbelül 900 évig a Hagia Sophia kezdetben templom volt. Konstantinápoly oszmánok általi meghódítása után az „Ayasofya” mecsetként szolgált – egészen addig, amíg a modern Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk a harmincas évek elején a mecsetet múzeummá nem alakította át, annak deklarált világiassága miatt. Erdoğan ezt visszafordította, és 2020-ban ismét mecsetté nyilvánította a Hagia Sophiát.

A külföldi turistákra vonatkozó új belépési szabályok nem meglepőek. Egyrészt Erdoğan török elnök a tulajdonképpen szekuláris Török Köztársaság újraiszlamizálását szorgalmazza. Másrészt valószínűleg pénzügyi és gazdasági okok játszanak nagyobb szerepet. A török valuta, a líra egy ideje szabad zuhanásban van. Egy euróért jelenleg majdnem 33 lírát lehet kapni (2024. január 16-án). A turistaáradat azonban még mindig nagyon nagy. Évente sok millió ember akarja meglátogatni a Hagia Sophiát. Minden egyes turista 25 eurót fizet – ez nagyon jövedelmező bevételi forrás az állam szűkös pénztárába.

The post Többé nem ingyenes a Hagia Sophia Isztambulban first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a...

Kiderült, idén hogyan harcolnak a Balatonon a szúnyoginvázió ellen

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete...

Nyár a Balatonon – mutatjuk az idei szezon legjobb programjait

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban,...

Rengetegen utaznak Európa legnépszerűbb nyaraló régióiba

Növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák...