25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Ez a kőbe szúrt kard a legendás Excalibur?

KezdőlapMúltEz a kőbe szúrt kard a legendás Excalibur?

A San Galgano apátság Toszkána egyik legnépszerűbb zarándokhelye. Állítólag nem csak egy híres szent nyugszik itt, hanem egy titokzatos kard is található a régi kolostorban.

A toszkánai Siena városának közelében fekszik a San Galgano apátság, Olaszország egyik legrejtélyesebb helye. A ma már elhagyatott kolostor közelében egy titokzatos kardot rejt egy kő, amely állítólag egykor egy szenté volt. Bizonyítottan több száz éves, sőt egyesek azt állítják, hogy a fegyver ihlette a legendás Excalibur kardot.

A toszkániai Siena városától alig több mint 30 kilométerre fekszik a Merse-völgyben Chiusdino kis falu. És ott, a Montesiepi nevű dombon található egész Olaszország egyik legrejtélyesebb helye. A San Galgano apátságot minden évben zarándokok tömegei keresik fel. Egy szent ember nyomába erednek, aki a 12. században élt és halt meg. Jó néhányukat azonban valami más is mágikusan vonzza. Egy kis kápolnában egy kő közepén egy titokzatos kard van elrejtve. Egyesek pedig úgy vélik, hogy ez ihlette a legendás Artúr király Excalibur kardját.

A National Catholic Register szerint a San Galgano apátság eredete Szent Galgano Guidottira vezethető vissza. Chiusdinóban született 1148 körül, „első” életében hiú, veszekedős és kegyetlen lovag volt. Mindez azonban megváltozott, amikor egy éjszaka Mihály arkangyalról álmodott. Ő azt javasolta neki, hogy alapvetően változtasson az életén. Egy másik álmában az angyal ezután a Montesiepi-hegyre vezette, ahol találkozott a tizenkét apostollal. Ők azt mondták neki, hogy Isten tiszteletére építsen remetelakot ezen a helyen. És hogy onnantól kezdve ott vezesse bűnbánó életét.

Útközben, hogy találkozzon a nővel, akit édesanyja választott ki jövendőbelijének, valami különös dolog történt. Lova minden figyelmeztetés nélkül hirtelen irányt változtatott, és Montesiepi felé vezette, ahol hirtelen megállt. Itt egy hangot hallott. Ez felszólította, hogy mondjon le minden világi vágyról. A szent állítólag azt válaszolta, hogy ez körülbelül olyan könnyű számára, mint kardjával követ hasítani. Elővette a fegyvert, és saját meglepetésére könnyedén belevágta az előtte lévő sziklába. És ott is maradt a mai napig. E csoda hatására hamarosan számos hívő özönlött a remeteségbe, ahol később felépült a San Galgano apátság.

Galgano Guidotti 1181. december 3-án halt meg, és jótetteiért alig négy évvel később III. Lucius pápa szentté avatta. Ugyanebben az évben követői megalapították a Szent Galgano Testvériséget, amely ma az egyik legrégebbi katolikus testvériség. Életéről azért tudunk ennyit, mert szentté avatása során az egyházi anyakönyvekbe is bejegyezték. Még ma is évente több ezren zarándokolnak el a San Galgano apátságba, ahol a sírja a közeli remetelakban található. A kard pedig, amely állítólag az övé volt, még mindig ott van a sziklába tűzve.

A hely nem utolsósorban azért vonz ennyi látogatót, mert a San Galgano apátságban található kardhoz több legendát társítanak. Jó néhány forrás azt állítja, hogy a kőben lévő fegyver szolgált Arthur király legendás kardjának, Excaliburnak az ihletőjéül. Ez azonban aligha valószínű, mivel a történet eredete az 5. és 6. századra nyúlik vissza. Alessio Tommasi Baldi, a Szent Galgano Testvériség jelenlegi kancellárja pedig a National Catholic Register című lapnak adott interjújában hevesen cáfolja ezt a verziót.

„Azok állításai, akik Szent Galgano történetét az Artúr-legenda szimbolikus megismétléseként szeretnék értelmezni… teljesen megbízhatatlanok.” Andrea Conti és Mario Arturo Iannaccone, egy erről szóló könyv szerzői hozzáteszik, hogy a két történet összehasonlítása inkább a popkultúra terméke, amely a Disney-univerzumból ered, és amelyet kétes hírű, gátlástalan történészek képviselnek.

Annál meglepőbb azonban, hogy a San Galgano apátság szikláján lévő kard valóban „valódi”.

Egy 2001-es vizsgálatig többször is kétségek merültek fel ezzel kapcsolatban.

A Guardian beszámolója szerint azonban a Páviai Egyetem egy kormeghatározással be tudta bizonyítani, hogy a fegyver valóban a 12. századból származik. Vagyis abból az időszakból, amelyben az egyházi források szerint Szent Galgano élt. A vizsgálat során a tudósok egy üreget is felfedeztek a kardot tartalmazó szikla alatt, amelyről azt gyanítják, hogy az egyházi férfi sírja lehet. A San Galgano apátságban található másik meglehetősen hátborzongató kiállítási tárgyat szintén a 12. századra datálták. Ez egy pár mumifikálódott kéz. A legenda szerint a vad farkasok letépik annak a kezét, aki megpróbálja kihúzni a kardot a kőből.

Hogy ez ne történhessen meg, a fegyvert most egy plexiüvegfedél alatt állítják ki a San Galgano apátság közelében. Az épületegyüttes temploma, amely az olasz ciszterci építészet egyik legimpozánsabbja, már régóta romos állapotban van, és sem tetője, sem padlója nincs.

Az apátság minden nap reggel 9 órától látogatható. A zárás időpontja az évszaktól függően 17.30 és 20.00 óra között változik. A belépő ára 4 euró, kedvezményesen 3 euró. A kard a főépülettől kissé távolabb, a Montesiepi úgynevezett rotundában található. És még ha valószínűleg nem is a fegyver ihlette az Artúr-legenda Excaliburját, a rejtélyek rajongóinak mégis remek hely.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.