25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Turistákat lehúzó dupla adóval indul a nyári szezon Balin

KezdőlapVízpartokTuristákat lehúzó dupla adóval indul a nyári szezon Balin

 

Egy hónap múlva a nyaralók körében oly népszerű Bali szigetén bevezetik a sokat vitatott idegenforgalmi adót. Most egy megemelt szórakoztatóipari adót is bevezetnek. Az utazási ágazat attól tart, hogy a turisták inkább Thaiföldre utaznak.

A bali idegenforgalmi ágazatot aggasztja az indonéz kormány által erőltetett, brutálisan megemelt szórakoztatóipari adó. Ezt országszerte a jelenlegi 10-35 százalékról 40-75 százalékra emelték, ahogy arról a Bali Sun című napilap beszámolt. Az úgynevezett szórakoztatóipari termék- és szolgáltatási adó (PBJT) január óta vonatkozik a diszkókra, bárokra és fürdőkre – és a nyaralók számláira is ráterhelődik.

„Nem kétséges, hogy az ártudatos Bali-rajongók mostantól más nyaralási célpontok után fognak nézni”

– írta az újság.

Február közepétől ugyanis a kormány idegenforgalmi adót is kivet, amelyet minden külföldinek be kell fizetnie az országba való belépéskor. A 30 napos vízumért fizetendő 500 ezer rúpia (30 euró) mellett 150 ezer indonéz rúpiát (körülbelül 9 euró) kell majd fizetni. Az idegenforgalmi adó a gyermekekre is vonatkozik. Ha kitérőt tesz a szomszédos szigetekre, például a Gili-szigetekre, Lombokra vagy Jávára, akkor a Balira való visszatéréskor ismét fizetnie kell.

Az indonéziai Bali szigete népszerű a szörfösök és a hátizsákos turisták körében – és sok helyen szenved a túlturizmustól. Az idegenforgalmi adóból befolyó pénzt elsősorban a sziget környezet- és kultúravédelmi programjaira kívánják fordítani. A pénz akár 70 százalékát a hulladékgazdálkodási problémák megoldására fordítják.

Az Indonéziai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Hariyadi Sukamdani a szórakoztatóipari adó emeléséről szóló törvény bírósági felülvizsgálatára szólított fel. Elmondta, hogy az érintett vállalkozásokat kizárták a jogalkotási folyamatból. „Nincs más választásunk, mint pert indítani az Alkotmánybíróságon, mert a Balin élő kollégáink már érzik a következményeket” – idézte őt a Jakarta Globe című napilap.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy Bali most látogatókat veszíthet, különösen a versenytárs Thaiföldre tekintettel. A bangkoki kormány az év elején zöld utat adott az alkoholtartalmú italok és a szórakozóhelyek drasztikus adócsökkentésének. A bor és a szórakozóhelyek adóját tízről öt százalékra csökkentik. Thaiföld jelenleg számos intézkedést hoz a turizmus fellendítése érdekében a koronavírus-járvány nyomán.

The post Turistákat lehúzó dupladóval indul a nyári szezon balin first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.