7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Az őscápa, a Megalodon másmilyen volt, mint hitték

KezdőlapMúltAz őscápa, a Megalodon másmilyen volt, mint hitték

Az óriási őskori cápa, a Megalodon lényegesen karcsúbb és valószínűleg hosszabb volt, mint korábban feltételezték. Egy új elemzés szerint testalkata inkább a makócápára, mint a nagy fehér cápára hasonlított.

A múltban gyakran a nagy fehér cápát használták modellként a megalodon megjelenésére – magyarázza egy kutatócsoport a Palaeontologia Electronica című tudományos folyóiratban. Az elemzés azonban azt mutatja, hogy az őskori cápa valószínűleg nem volt olyan kerek és zömök, mint mai rokona.

„Csapatunk újraelemezte a dokumentált fosszilis leleteket, és megállapította, hogy a megalodon karcsúbb és valószínűleg még hosszabb is volt, mint gondoltuk. Ezért jobb modell lehet a modern makócápa” – mondta a vezető szerző, Phillip Sternes, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. „Még mindig egy lenyűgöző ragadozó lenne a korábbi tápláléklánc csúcsán, de a testéről szerzett új ismeretek alapján másképp viselkedett volna”.

A megalodon részben a „Meg” és a „Meg 2: Az árok” című sci-fi filmeknek köszönhetően vált híressé, amelyekben az óriáscápák az óceánok mélyéről úsznak elő.

A Kaliforniai Egyetem szerint az igazi megalodon 3,6 millió évvel ezelőtt halt ki. Eddig csak hatalmas fogakat és néhány csigolyát fedeztek fel; egy megalodon teljes csigolyaoszlopot még nem találtak.

Eddig a hosszát alábecsülték, legfeljebb 15-20 méter hosszúra – számol be Sternes és csapata. Elméletükhöz többek között egy nagy fehér cápa csigolyáiról készült komputertomográfiás felvételeket és korábbi tanulmányokból származó, a megalodonra vonatkozó adatokat használtak fel.

Sternes szerint az eredmények arra utalnak, hogy „a megalodon nem egyszerűen a modern nagy fehér cápa nagyobb változata volt”. A karcsúbb és megnyúltabb test tehát arra utalhat, hogy a megalodonnak hosszabb emésztőrendszere is volt. Ebben az esetben a táplálék hasznosulása jobb volt, és a cápának kevesebbet kellett ennie. „Ez kisebb vadászati nyomást jelent a tenger más élőlényeire” – mondta Sternes.

Sternes csoportjának munkája a korábbi elemzések több gyenge pontjára is rávilágít – mondta Timo Moritz, a stralsundi Német Oceanográfiai Múzeum munkatársa, aki nem vett részt a tanulmányban. A Sternes csapata által különösen bírált tanulmány legnagyobb gyengesége valószínűleg a klasszikus körkörös érvelés: „Ha eleve feltételezzük, hogy a Megalodon úgy nézett ki, mint egy nagy fehér cápa, akkor természetesen arra a következtetésre jutunk, hogy úgy nézett ki, mint egy nagy fehér cápa, és úgy is élt”. Az új tanulmány következtetése, miszerint a Megalodon valószínűleg karcsúbb volt, érthető.

John Hutchinson, a Sterne csapata által különösen bírált 2022-es megalodon-tanulmány egyik vezető szerzője másként látja a helyzetet: „Becsléseink szerint az általunk modellezett megalodon egyed körülbelül 15,9 méter hosszú volt. Az új tanulmány ezt kritizálja, de nem ad alternatív hipotézist, ezért nem meggyőző” – mondta Hutchinson, aki a londoni Royal Veterinary College-ban dolgozik. „Lényeges, hogy az új tanulmány azzal érvel, hogy teljes csontváz nélkül minden rekonstrukció túlságosan spekulatív, de a kutatók továbbra is a saját durva spekulációikat folytatják” – bírálta.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.