7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Hatalmas Poszeidon templomot fedeztek fel Görögországban

KezdőlapMúltHatalmas Poszeidon templomot fedeztek fel Görögországban

Mintegy 2000 évvel ezelőtt Sztrabón görög történetíró a „Geographika” című 17 kötetes művében említést tett egy regionális jelentőségű Poszeidón-szentélyről a Peloponnészosz nyugati partvidékén. Hosszas kutatás után tavaly fedezték fel a templom maradványait. Mostanra kiderült, hogy egy nagy monumentális épületről van szó.

A Kleidi-Samikon közelében, egy dombcsoport közelében található lelőhely egy lagúnák és tengerparti mocsarak által uralt tájban fekszik. A tengerhez közeli, kitett és biztonságos fekvése miatt a mükénéi időkben itt egy több évszázadon át fennálló település jött létre, ahonnan a mocsarakon átvezető útvonalat lehetett ellenőrizni. A Kleidi stratégiai jelentőségű földszorost a dombcsoport közelében található forró kénes források miatt a „Peloponnészosz Thermopülai”-ként is emlegették. Sztrabón viszonylag pontos adatai miatt sokáig Poszeidón szentélyét is itt sejtették.

Geofizikai vizsgálatok révén egy osztrák, német és görög kutatókból álló csapat a Szamikon ókori erődítménye alatt egy templomszerű alaprajzra utaló bizonyítékokat fedezett fel.

Tavaly feltárták egy hosszúkás épület első részeit, amely akár magának a tenger istenének temploma is lehetett. Birgitta Eder, a Tudományos Akadémia (ÖAW) Osztrák Régészeti Intézetének (ÖAI) athéni részlegének vezetője szerint ez azonosítja a régóta keresett szentély helyét, mivel nagyon jól illeszkedik Sztrabon leírásaihoz, amelyek a közeli kénes forrásokra is utalnak.

Az idei ásatások során most a templom további részeit tárták fel, és kiderült, hogy az épület sokkal nagyobb, mint azt a geofizikai vizsgálatok eredetileg sugallták. A mintegy 28 méter hosszú és több mint 9 méter széles épület két belső helyiségből, egy előcsarnokból és egy hátsó csarnokból vagy szentélyből áll.

„A templom elrendezése szokatlan. Eddig még nem láttunk hasonló épületet”

– magyarázta Eder.

A két helyiség funkciója egyelőre tisztázatlan. Lehetett egy kettős templom, amelyben két istenséget imádtak, vagy két egymás mögötti terem. A régészek gyanúja szerint az egyik a triphyliai régió városainak kultikus társulása (amphictyony) gyülekezőhelyeként szolgálhatott, amely a szentélyt védte és igazgatta.

A kutatók az épület két építési fázisát is azonosítani tudták: „A Kr. e. 6. századból származó archaikus templomnak az első csarnok középső tengelyében két mélyen alapozott oszlopa volt. A második csarnok belső kialakítása hasonló lehetett, de ezt még nem tudtuk mélyrehatóan feltárni” – magyarázta Eder.

A templomot jó 200 évvel később átalakították. A régi tetőcserepeket egyenletesen fektették le egy új padló alapjaként, hogy stabilizálják a padlót és szigeteljék a talajvíztől. Ez a szigetelés ma is működik: ahol a cserepek hiányoznak, ott a padló nedves és sáros.

A nagyméretű archaikus templom a triphyliai városok gazdaságilag erős közösségre utal. „A szentély kutatásával reméljük, hogy fényt deríthetünk a triphyliai városok korai történetére, amelyek a történelmi forrásokban először a Kr. e. 4. században tűnnek fel kiemelkedően” – mondja Eder.

Sztrabon úgy írja le Poszeidón szentélyét, mint „vad olajfák ligetét”. A tudósok ezért a következő években szeretnének többet megtudni a komplexum kiterjedéséről, és tisztázni, hogy vannak-e más épületszerkezetek, oltárok, csarnokok stb. maradványai.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.