25.6 C
Sopron
28.3 C
Budapest
19.9 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Hatalmas Poszeidon templomot fedeztek fel Görögországban

KezdőlapMúltHatalmas Poszeidon templomot fedeztek fel Görögországban

Mintegy 2000 évvel ezelőtt Sztrabón görög történetíró a „Geographika” című 17 kötetes művében említést tett egy regionális jelentőségű Poszeidón-szentélyről a Peloponnészosz nyugati partvidékén. Hosszas kutatás után tavaly fedezték fel a templom maradványait. Mostanra kiderült, hogy egy nagy monumentális épületről van szó.

A Kleidi-Samikon közelében, egy dombcsoport közelében található lelőhely egy lagúnák és tengerparti mocsarak által uralt tájban fekszik. A tengerhez közeli, kitett és biztonságos fekvése miatt a mükénéi időkben itt egy több évszázadon át fennálló település jött létre, ahonnan a mocsarakon átvezető útvonalat lehetett ellenőrizni. A Kleidi stratégiai jelentőségű földszorost a dombcsoport közelében található forró kénes források miatt a „Peloponnészosz Thermopülai”-ként is emlegették. Sztrabón viszonylag pontos adatai miatt sokáig Poszeidón szentélyét is itt sejtették.

Geofizikai vizsgálatok révén egy osztrák, német és görög kutatókból álló csapat a Szamikon ókori erődítménye alatt egy templomszerű alaprajzra utaló bizonyítékokat fedezett fel.

Tavaly feltárták egy hosszúkás épület első részeit, amely akár magának a tenger istenének temploma is lehetett. Birgitta Eder, a Tudományos Akadémia (ÖAW) Osztrák Régészeti Intézetének (ÖAI) athéni részlegének vezetője szerint ez azonosítja a régóta keresett szentély helyét, mivel nagyon jól illeszkedik Sztrabon leírásaihoz, amelyek a közeli kénes forrásokra is utalnak.

Az idei ásatások során most a templom további részeit tárták fel, és kiderült, hogy az épület sokkal nagyobb, mint azt a geofizikai vizsgálatok eredetileg sugallták. A mintegy 28 méter hosszú és több mint 9 méter széles épület két belső helyiségből, egy előcsarnokból és egy hátsó csarnokból vagy szentélyből áll.

„A templom elrendezése szokatlan. Eddig még nem láttunk hasonló épületet”

– magyarázta Eder.

A két helyiség funkciója egyelőre tisztázatlan. Lehetett egy kettős templom, amelyben két istenséget imádtak, vagy két egymás mögötti terem. A régészek gyanúja szerint az egyik a triphyliai régió városainak kultikus társulása (amphictyony) gyülekezőhelyeként szolgálhatott, amely a szentélyt védte és igazgatta.

A kutatók az épület két építési fázisát is azonosítani tudták: „A Kr. e. 6. századból származó archaikus templomnak az első csarnok középső tengelyében két mélyen alapozott oszlopa volt. A második csarnok belső kialakítása hasonló lehetett, de ezt még nem tudtuk mélyrehatóan feltárni” – magyarázta Eder.

A templomot jó 200 évvel később átalakították. A régi tetőcserepeket egyenletesen fektették le egy új padló alapjaként, hogy stabilizálják a padlót és szigeteljék a talajvíztől. Ez a szigetelés ma is működik: ahol a cserepek hiányoznak, ott a padló nedves és sáros.

A nagyméretű archaikus templom a triphyliai városok gazdaságilag erős közösségre utal. „A szentély kutatásával reméljük, hogy fényt deríthetünk a triphyliai városok korai történetére, amelyek a történelmi forrásokban először a Kr. e. 4. században tűnnek fel kiemelkedően” – mondja Eder.

Sztrabon úgy írja le Poszeidón szentélyét, mint „vad olajfák ligetét”. A tudósok ezért a következő években szeretnének többet megtudni a komplexum kiterjedéséről, és tisztázni, hogy vannak-e más épületszerkezetek, oltárok, csarnokok stb. maradványai.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.