25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Hét meglepő tény a Matterhornról

KezdőlapHegycsúcsokHét meglepő tény a Matterhornról

Az Alpokat alkotó hegyek közül talán a Matterhorn a legismertebb. A 4478 m magas hegy a svájci-olasz határon húzódik, és már régóta a hegymászók bakancslistáján szerepel. Magasabb hegycsúcsok, mint a Mount Everest és a K2, magasságát tekintve talán háttérbe szorítják, de a Matterhorn a popkultúrában betöltött szerepe miatt világszerte könnyen felismerhető az emberek számára.

Íme hét dolog, amit kevesen ismernek a fenséges hegyről.

A csúcsra való első feljutás tragédiával végződött

1865. július 14-én egy héttagú hegymászócsapat manilakenderből szőtt kötelek segítségével először jutott fel a Matterhorn csúcsára, de csak hárman élték meg, hogy elmesélhessék. Amikor a csoport a Hörnligrat (a hegy vállán) keresztül ereszkedett lefelé, az egyik hegymászó megcsúszott, és magával rántotta a másik hármat. Miközben a fenti hegymászók lehorgonyozták magukat, a kötél elszakadt a negyedik és az ötödik ember között, és Michel Croz, Charles Hudson tiszteletes, Douglas Hadow és Lord Francis Douglas a halálba zuhant. Douglas holttestét soha nem találták meg.

Az évek során becslések szerint 500 ember halt meg a Matterhorn megmászásának kísérletében, a csúcson egy fémkereszt állít emléket azoknak, akik életüket vesztették a hegyen.

A Matterhorn Museum Zermatlantis, amely Zermatt üdülővárosában, a csúcs alatt található, kiállításon mutatja be a végzetes első mászást. A látogatók megtekinthetik az elszakadt kötélszakaszt, amelyet üveg mögött, egy bársonypárnán mutatnak be.

A csúcs minden egyes oldala az egyik égtáj felé mutat

A Matterhorn több millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor több szárazföldi tömeg egymásnak ütközött, felfelé kényszerítve a talajt. A geológusok megállapították, hogy a hegy tetején található kemény gneisz kőzet az afrikai kontinentális lemezből származik, amikor az a laurázsiai, vagyis az európai lemezbe ütközött. Ezért a hegyet technikailag afrikainak lehet tekinteni.

Az így kialakult piramis alakú hegycsúcsnak négy különálló oldala van, amelyek a következő irányok szerint igazodnak: észak, dél, kelet és nyugat. Az északi oldal a Zermatt-völgyre néz, a keleti pedig a Gornergrat-gerincre, mindkettő Svájcban található, míg a déli oldal az olaszországi Brueil-Cervinia város felé mutat, a nyugati oldal pedig a svájci-olasz határra.

A hegy lábánál egy iglu falu található

A hóból és jégből faragott Iglu-Dorf Zermatt városában, a Matterhorn tövében található a világ legnagyobb havas igluja. Az iglu-üdülőhely több mint féltucat egyedi iglut vagy szállodai szobát foglal magában, amelyeket alagutak kötnek össze, valamint egy bárt és egy éttermet.

Két nő ádáz harca azért, hogy az első nő legyen a csúcson

1871. július 22-én egy Lucy Walker nevű angol nő lett az első nő, aki feljutott a Matterhorn csúcsára – méghozzá úgy, hogy hosszú flanelszoknyát viselt. Amikor megtudta, hogy vetélytársa, Meta Brevoort, akinek néhány évvel korábban a rossz időjárás miatt nem sikerült megmásznia a csúcsot, szintén Zermattba tart, Walker a hegy felé vette az irányt, és elkezdte a mászást. Hamarosan Walker sikerének híre az egész világon elterjedt.

Brevoort sem tántorodott el, és szintén sikeresen megmászta a csúcsot. Néhány nappal Walker után ért fel a csúcsra – ő volt az első nő, aki a hegy olasz oldalán keresztül jutott fel a csúcsra.

A hegyről készült régi turisztikai plakátok több ezer dollárt érhetnek az árveréseken

Svájc volt az egyik első ország a világon, amely turisztikai plakátokkal csábította az utazókat. Az egyik leghíresebb ilyen korai utazási plakát maga a Matterhorn. Emil Cardinaux művész híres plakátja, amelyet 1908-ban készített a csúcsról, közel 10 000 dollárt ért az árverésen.

A csúcs majdnem saját vasutat kapott

A 19. század végén egész Svájcban pletykák keringtek egy tervezett építési projektről, amely a Matterhorn csúcsára vonattal való feljutást jelentette volna. Az ötlet soha nem nyert nagy visszhangot, de az úttörő Heinz Schild akkoriban annyira biztos volt abban, hogy a projekt megvalósul, hogy még könyvet is írt róla. Amire Schild nem számított, a helyi polgárok felháborodásukban petíciót nyújtottak be a projekt ellen, azzal érvelve, hogy „az alpesi hegycsúcsok az egész svájci lakosság ideológiai tulajdonát képezik, és ezért nem adhatók el” a fejlesztőknek.

Ma a Gornergrat Bahn nevű vonat, a világ első szabadtéri fogaskerekű vasútja Zermatt és Gornergrat között közlekedik. Sajnos, a csúcsra nem jut fel.

Egy éjszakán át a hegy pirosan izzott

2015-ben, 150 évvel a hegy első megmászása után egy hegymászócsapat az első hegymászók nyomába eredt, és több száz világító piros fényt helyezett el a hegygerinc mentén. Az eredmény egy ideiglenes fényinstalláció lett, amely az egykori hegymászók és a hihetetlen utazás során elvesztett életek emlékét hivatott megidézni.

The post Hét meglepő tény a Matterhornról first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Jön a Libegők éjszakája országszerte négy helyszínen

A Mátra és a Bükk mellett a Zempléni-hegység és...

Megvan, mikor nyithat újra a parajdi sóbánya

A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója.

Egyedülálló, 19. századi posta nyílt Hollókőn

Egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán: Összművészeti programok, borkóstolók és dűlőtúrák

Koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, bemutatókkal, színházi előadásokkal, kreatív programokkal, valamint...