18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

A Kanári-szigetek a nyáron összeomolhat a turizmus miatt

KezdőlapVízpartokA Kanári-szigetek a nyáron összeomolhat a turizmus miatt

Szakértők a Kanári-szigetek összeomlására figyelmeztetnek a túrturizmus miatt. 2023-ban 48 millió látogató érkezett a Kanári-szigetekre.

A 2023-ban rekordszámú turisták miatt egyre nagyobb a félelem a helyrehozhatatlan károktól Lanzarotén, Tenerifén és a többi szigeten. A helyiek neheztelése egyre nő.

Az elmúlt években a Kanári-szigeteken folyamatos hullámvölgyek voltak a turisták javára. Közel egy évvel ezelőtt: Gran Canaria és Tenerife a túl kevés és a túl sok vendég miatti panaszok között ingadozik – írja a Der Standard. Most úgy tűnik, hogy a mérleg nyelve az utóbbi panasz javára billen. A Ben Magec – Ecologistas en Acción csoport szakértői nemrég arra figyelmeztettek, hogy az olyan szigetek, mint Tenerife és Lanzarote az összeomlás szélén állnak, ha nem sikerül csökkenteni a látogatók számát.

A szakértők azt követően tették ezt a feltételezést, hogy a turisták száma 2023-ban elérte a rekordot jelentő 48 milliót, akik elsősorban az egész évben enyhe éghajlat miatt érkeznek a szigetekre.  „A Kanári-szigetek területe több mint túlterhelt. Hétszeresen túlléptük a terület teherbíró képességét, ami a városfejlesztési struktúra miatt a rendszerszintű összeomlás forgatókönyvéhez vezetett” – olvasható a szervezet jelentésében.

Az ellenállás máris megmozdult: a helyiek elkezdtek visszavágni a látogatók beáramlása ellen. Tenerifén például a tüntetők „ökoadó” kivetését követelik a turistákra. A „turisták menjenek haza” szlogen népszerűvé vált a Kanári-szigeteken.

A „Canarian Weekly” című helyi lap is beszámolt a tiltakozásokról: a tüntetők a gyűléseken „A Kanári-szigetek már nem paradicsom” és „A Kanári-szigetek nem eladó” feliratú plakátokat lengettek. Az egyik tüntető azt mondta, hogy a szigetközösség a „teljes összeomlás szélén” áll. A tüntetők arra figyelmeztettek, hogy a szennyvíz, a közlekedési dugók és a túlzott turizmus okozta környezeti károk, valamint a Tenerife déli részén található népszerű strandokon épülő új szállodakomplexumok tönkreteszik a sziget ökoszisztémáját.

The post A Kanári-szigetek a nyáron összeomolhat a turizmus miatt first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.