25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

A citromról szól a Riviéra leglátványosabb karneválja

KezdőlapVízpartokA citromról szól a Riviéra leglátványosabb karneválja

Menton a citrom fővárosaként ismert. Itt minden évben – a farsang időpontjától függetlenül – különleges karnevált rendeznek: „La Fête du Citron”, a Côte d’Azur látványos citromfesztiválja.

A franciaországi Mentonban minden év február közepétől körülbelül két héten át egy különleges sztár van a fókuszban: a citrom! A citromfesztivált 1934 óta ünneplik itt – egyszerre tisztelgés a kis sárga gyümölcs előtt és színes karneváli felvonulás.

A mentoni citrom régóta különlegességnek számít, és 2015 óta különleges oltalom alatt áll. Más citromokhoz képest a mentoni citrom kissé enyhébb és kevésbé savas, de még mindig nagyon ízletes. A cukor és az illóolajok adják jellegzetes ízüket.

Az Olaszországból Franciaországba vezető tengerpart mentén haladva Menton a Côte d’Azur első, és így legkeletibb városa. A világ minden tájáról érkeznek ide látogatók a „Fête du Citron” alkalmából, hogy megtapasztalják a színes látványt, valamint a citromból és narancsból készült lenyűgöző installációkat.

A város utcáit bonyolultan megtervezett szobrok és figurák díszítik, és a kreativitásnak nincsenek határai: a Disney-figuráktól kezdve a hangszereken át az épületekig felvonulnak a városban.

Több mint 1000 tonna citromot használnak fel a város és a kocsik díszítésére .

Mentonban az enyhe éghajlat miatt a 19. században a citromtermesztés fontos gazdasági ágazattá vált. Jelentősége azóta csökkent, és a citromtermesztők száma is erősen visszaesett, bár az oltalom alatt álló eredetmegjelölés célja, hogy a termesztés ismét megerősödjön. Ami megmaradt a városban, az a citromfesztivál – amely ma már nagyrészt importált gyümölcsöt használ.

Az eredetileg egyszerű virág- és citrusfélék kiállítása, mára kéthetes fesztivállá nőtte ki magát. A narancsból és citromból készült kocsik és szobrok között számtalan látogató, táncosok és a fesztivál kabalafigurája, John Lemon is feltűnik.

A francia Riviéra bájos kisvárosát a fesztiválon kívül is  érdemes meglátogatni. Enyhe, mediterrán éghajlat és a Földközi-tenger és a hegyek közötti lélegzetelállító fekvés jellemzi „Franciaország gyöngyszemét”. Színes kertek, mint például a híres „Jardin Exotique du Menton” és a festői óváros szűk sikátorokkal, hagyományos butikokkal és hangulatos kávézókkal egész évben a Côte d’Azurra invitál.

The post A citromról szól a Riviéra leglátványosabb karneválja first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Minden szülő rémálma: a strand teljesen zsúfolt és hirtelen eltűnik a gyerek – ennek most vége Riminiben

Már több mint 100 nyelven lehet bejelentéseket tenni az...

Ezeken a repülőtereken már nincs folyadékkorlátozás

A kézipoggyászban lévő folyadékokat tartalmazó műanyag zacskók hamarosan a múlté lesznek.

Terjed az alga az Adrián, aggódnak a nyaralók

Nem világos, hogy a nyálka miért alakul ki egy adott időpontban.

Újabb hőhullám Olaszországban: a 43 fok feletti hőségnek sokára lesz vége

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot.