7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Megtalálták az eltűnt középkori várfalat Kolozsváron

KezdőlapMúltMegtalálták az eltűnt középkori várfalat Kolozsváron

A középkori erődített város északi várfalának részletére bukkantak régészek Kolozsvár belvárosában, a Műszaki Egyetem közelében – nyilatkozta George Cupcea régész a helyi Szabadság napilapnak.

A kolozsvári lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a középkori várfal részletét a napjainkban I. L. Caragiale parknak nevezett egykori Tyúkpiac, később Cselédpiac helyén találták a régészek. A park felújítás alatt áll, a régészeti felügyeletet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársai látják el, akik az egyetem mellett nyitott kisebb szelvényben találták meg a középkori városfal egy szakaszát.

A középkori erődített város északi várfalának újonnan feltárt részlete Kolozsvár belvárosában, a Mûszaki Egyetem közelében a napjainkban I. L. Caragiale parknak nevezett egykori Tyúkpiac, késõbbi Cselédpiac helyén 2024. február 22-én. A térségben feltételezhetõen egybeestek a római és a középkori erõdítés vonalai, ennek részletét találták meg.
MTI/Kiss Gábor

George Cupcea szerint a térségben valószínűleg egybeestek a római és a középkori erődítés vonalai, ennek részletét találták meg. A várfal vonalát – a régészeti kutatás befejezése után – jelezni fogják a felszínen – mondta.

Egy másik szelvényben az 1800-as évek eleji falmaradványokat találtak a régészek, akik egy hosszabb, a parkot észak-dél irányban átszelő szelvény megnyitását is tervezik. A szakember szerint a felújítási munkálatok teljes időtartama alatt jelen lesznek a régészek.

A napilap Gaal György helytörténésznek a Kolozsvári várak, városfalak, kaputornyok, bástyák című írására hivatkozva azt írja, hogy a most talált várfalrészlet térségében lehetett az Óvár két kapujának egyike, a Víz kapu is.

Kolozsváron tavaly októberben kezdődtek el a telefonpalota melletti park felújítási munkálatai, melynek részeként a belvároson áthaladó patakot, a Malomárkot is kitakarják, miután ezen a szakaszon a kommunizmusban befedték. A kivitelezőnek 14 hónap alatt kell elkészülnie a munkával.

Az egykori baromfipiac az 1950-60-as évektől a városban szolgáló, főleg györgyfalvi és széki lányok találkozóhelye volt, akik két szabadnapjukon – csütörtökön és vasárnap délután – népviseletbe öltözve itt táncoltak, énekeltek. Táncukat Fekete-piros című költeményében Kányádi Sándor is megverselte.

Kolozsváron az elmúlt évek belvárosi útfelújításai során a középkori vár több kapujának az alapjait is megtalálták. 2019-ban a Híd utcai, majd a Magyar utcai kaputorony alapzata tűnt elő, előbbit – mivel egykor a város főbejárata volt – a járda szintjén elhelyezett emléktáblával jelölték meg. Tavaly áprilisban, a Főtérre nyíló Egyetem utca felújítása során egy harmadik, a Torda utcai kaputorony alapozása is előkerült.

A középkori – Óvárból és Újvárból álló – Kolozsvár kétszer volt erődítve, a leírások szerint összesen 24 bástyája és kaputornya volt.

(Címlapfotó: A behavazott Szent Mihály-plébániatemplom Kolozsvár főterén 2020. március 23-án. Az előtérben a Mátyás-szoborcsoport, Fadrusz János alkotása látható. MTI/Kiss Gábor)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Az egész történelmet megváltoztatja a legrégebbi napfogyatkozás felfedezése

Az i.e. 1207. október 30-án történt jelenség ismerete megváltoztathatja az ókori világ kronológiáját.

Meglepő, mi derült ki az ókori argentinok és a rókák kapcsolatáról

Jóllehet ragadozókról van szó, mégis az emberi étrendet követték.

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

A baziliszkusz az európaiak által régóta rettegett mesebeli szörnyeteg.

Meglepő helyen találták meg Kleopátra húgának koponyáját

Kleopátra parancsára Kr. e. 41-ben meggyilkolták.