7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

25 éve az évszázad lavinája zúdult Galtürre – katasztrófa következményekkel

KezdőlapHegycsúcsok25 éve az évszázad lavinája zúdult Galtürre – katasztrófa következményekkel

Galtürben 1999. február 23-án az évszázad lavinája 31 ember halálát okozta. Egy nappal később a szomszédos Valzurban további hét ember vesztette életét egy lavinában.

Délután 4 óra volt, amikor a Hinteres Paznauntal völgyében lévő, mintegy 800 fős közösségben elkezdődtek az események. Hetekig tartó hatalmas havazás és napokig lezárt bekötőutak után a Galtür-től északra, a Grieskopf és a Grieskogel közötti gerinc alatt, több mint 2700 méteres magasságban egy lavina tört le a lejtőről, és több mint 200 km/h sebességgel – mintegy 100 méter magas porfelhővel – 400 méteres szélességben dübörgött le a völgybe. Több mint 300 000 tonna hó került mozgásba, és részben tizenegy házat sodort el a fő érintett Winkl körzetben. A hótömegek csak Galtür központjában álltak meg.

A hatalmas hótorlasz pusztítás nyomát hagyta maga után. A lakosok és a nyaralók másnap reggelig magukra maradtak. A hóvihar megakadályozta, hogy helikopterek szálljanak fel mentőcsapatokkal. Galtürbe csak 14 órával a baleset után lehetett eljutni légi úton.

Mire a mentőcsapatok megérkeztek, kilenc embert már kimentettek. A hó több mint 50 embert temetett el, több mint 20-at viszonylag gyorsan kimentettek. A Hintere Paznauntalba további mentőcsapatokat, lavinakutyákat és gyógyszereket repültek, a sérülteket pedig kórházba szállították.

Február 24-én délután az Ischglhez tartozó Valzur települést is lavina érte. Hét ember vesztette életét.

Galtür 1999 – ez volt egyben Ausztria történetének legnagyobb légihídja. Németországból, az USA-ból, Franciaországból és Svájcból érkező külföldi fegyveres erők segítségével több mint 18 000 embert szállítottak ki a völgyből, és több mint 3000 repülést hajtottak végre. A halottak közül sokakat csak napokkal a baleset után – utoljára február 27-én – tudtak kimenteni a betonkemény hótömegekből. Ezekben a napokban a világ minden tájáról újságírók százai tudósítottak élőben az eseményekről.

A galtüri és valzuri lavinák összesen 38 halálos áldozatot követeltek. Galtürben 6 helyi lakos és 25 nyaraló volt érintett. A külföldi áldozatok Németországból, Hollandiából és Dániából érkeztek.

Az osztrák fegyveres erők támogatásával végzett takarítási munkálatok több hétig tartottak. 1999 nyarán a mintegy 1600 méteres magasságban fekvő üdülőhelyen kiterjedt lavinavédelmi intézkedéseket hajtottak végre. Két, 104 és 360 méter hosszú és tizenkét méter magas természetes kőgátat építettek. Közvetlenül mögöttük 2003-ban épült fel az „Alpinarium” – a magashegyi régiók élet- és kultúrkörnyezetének dokumentációs központja. Itt található a lavinák áldozatainak emlékműve. A Grieskogelre acél hóhidakkal ellátott támasztékot is telepítettek. Az elpusztult házakat szigorú építési szabályok szerint építették újjá.

Galtürben összesen tízmillió eurót fektettek be a lavinavédelembe.

The post 25 éve az évszázad lavinája zúdult Galtürre – katasztrófa következményekkel first appeared on Hegycsucsok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Kiderült, mikortól látogathatók a legnépszerűbb csehországi várak

Megnyitották kapuikat pénteken a nagyközönség előtt a csehországi kastélyok...

Így gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két...

Erre számíthatunk a húsvéti vásárokban Bécsben

Indul a szezon Bécsben, sorra nyitnak a húsvéti vásárok a jól bevált helyszíneken.

A világ legmagasabb 3D-nyomtatott tornya épül a svájci Alpokban – videó

A világ legmagasabb 3D-nyomtatott tornyát a svájci Alpokban, a Julier hágó mentén építik fe.