2 C
Sopron
1.9 C
Budapest
-2 C
Nyíregyháza
2024. november 14., csütörtök

La Tarte Tropézienne: a Cote d’Azur ikonikus sütije – recept

KezdőlapVízpartokLa Tarte Tropézienne: a Cote d’Azur ikonikus sütije – recept

Aki a Cote d’Azur-on nyaral, az minden cukrászdában találkozhat ezzel a sütivel. Elkészítése bonyolultnak tűnik, de valójában nem kíván nagy cukrásztudományt, inkább időigényes. De mindenképpen megéri a fáradtságot, nagyon finom.

A süti története 70 évvel ezelőtt kezdődött.

Alexandre Micka lengyel cukrásznak úgy megtetszett Saint-Tropez, a kis tengerparti város, hogy itt nyitotta meg édességboltját 1955-ben. Sok más mellett egy brióst is árult, amelyet a nagymamája titkos krémjével töltött meg.

Nem messze Alexandre Micka édességboltja mellett forgatták az És Isten megteremté a nőt című filmet (Et Dieu… créa la femme). A forgatás alatt a stáb Brigitte Bardot-val egyetemben elment a boltba és megkóstolták a süteményt, mindenki tetszésére. A történet szerint a színésznő bátorította, hogy adjon neki egy rendes nevet, ez lett a la tarte tropézienne, azaz Saint-Tropez tortája.

1985-ben Albert Dufrene vette át Alexandre Micka cégét. Elődjéhez hasonlóan titokban tartotta a receptet és mindig megkövetelte ugyanazt a minőséget. Ma a torta a város egyik szimbóluma.

Hozzávalók:

250 g liszt + 20 g liszt

12 g élesztő

10 cl tej

50 g vaj

1 tojás

15 g cukor

20 g vaj

30 g cukor

2 csipet só

Krémhez

25 cl tej

3 tojás (válasszuk szét őket fehérjére és sárgájára)

1 tojás sárgája

80 g porcukor

kristálycukor

15 g liszt

15 g kukoricakeményítő

1 vanília rúd

1 kanál narancsvirág víz

Cukormázhoz:

50 g vaj

50 g cukor

1 kanál méz

tetejére nagyszemű díszítőcukor

A tészta elkészítése

Keverjük össze a 250 g lisztet a csipet sóval, tegyük hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk össze. 30 percig langyos helyen, letakarva pihentessük. Ha letelt a fél óra tegyük hozzá a 3 tojást, a cukrot, a 20 g lisztet és a vajat. Kb. 10 percig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. 30 percig ismét pihentessük, majd nyomjuk meg, szorítsuk ki a levegőt belőle, majd megint pihentessük fél órát.

A krém elkészítése:

A tejet forraljuk fel a kettévágott vanília rúddal 20 percig. Addig a 4 tojás sárgáját a cukorral verjük fel, adjuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt és folyamatosan a meleg tejet. 1 percig forraljuk, majd vegyük le tüzet és amíg be nem sűrűsödik lassú tűzőn főzzük és egy kanál meg nem áll benne. Ha kész hűtsük ki.

Amíg a krém hűl, vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, egy kicsit gyúrjuk át a tésztát és 2 cm vastagságú kört formázzunk. A tepsiben 30 percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Cukormázhoz valókat keverjük össze és melegítsük meg, majd hagyjuk kihűlni. Kenjük be vele a tésztát és süssük meg 25 percig.

Addig a krémhez adjuk hozzá a 3 tojásfehérjét és a narancsvirág vizet.

Miután megsült a tészta vegyük ki a sütőből, várjuk meg amíg kihűl. Vágjuk vízszintesen ketté egy nagy késsel. Az lesz a fedőlap, amit cukormázzal bekentünk. A krémet kenjük a tésztára, majd a fedőlapot helyezzük rá és szórjuk meg a nagyszemű díszítőcukorral.

The post La Tarte Tropézienne: a Cote d’Azur ikonikus sütije – recept first appeared on Vízpartok.

(Címlapfotó: wikipedia/Fortetclair)

Népszerű

Még több hasonló
Related

Parádés programokkal rendezik meg az idei Csabai Kolbászfesztivált

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.

Az ország legnagyobb káposztája is látható a Vecsési Káposztafeszten

Lesz még káposztapakoló verseny, káposztagyalulás és savanyúságverseny is.

A Ferrero piacra dobja a vegán Nutellát

A Nutella már 60 éve létezik, 170 országban árulják.

Kiderült, melyik cserepes mentát szabad megvenni

A Szupermenta legfrissebb tesztjén összesen tíz, közvetlen fogyasztásra szánt cserepes mentát vizsgáltak meg.