Aki a Cote d’Azur-on nyaral, az minden cukrászdában találkozhat ezzel a sütivel. Elkészítése bonyolultnak tűnik, de valójában nem kíván nagy cukrásztudományt, inkább időigényes. De mindenképpen megéri a fáradtságot, nagyon finom.
A süti története 70 évvel ezelőtt kezdődött.
Alexandre Micka lengyel cukrásznak úgy megtetszett Saint-Tropez, a kis tengerparti város, hogy itt nyitotta meg édességboltját 1955-ben. Sok más mellett egy brióst is árult, amelyet a nagymamája titkos krémjével töltött meg.
Nem messze Alexandre Micka édességboltja mellett forgatták az És Isten megteremté a nőt című filmet (Et Dieu… créa la femme). A forgatás alatt a stáb Brigitte Bardot-val egyetemben elment a boltba és megkóstolták a süteményt, mindenki tetszésére. A történet szerint a színésznő bátorította, hogy adjon neki egy rendes nevet, ez lett a la tarte tropézienne, azaz Saint-Tropez tortája.
1985-ben Albert Dufrene vette át Alexandre Micka cégét. Elődjéhez hasonlóan titokban tartotta a receptet és mindig megkövetelte ugyanazt a minőséget. Ma a torta a város egyik szimbóluma.
Hozzávalók:
250 g liszt + 20 g liszt
12 g élesztő
10 cl tej
50 g vaj
1 tojás
15 g cukor
20 g vaj
30 g cukor
2 csipet só
Krémhez
25 cl tej
3 tojás (válasszuk szét őket fehérjére és sárgájára)
1 tojás sárgája
80 g porcukor
kristálycukor
15 g liszt
15 g kukoricakeményítő
1 vanília rúd
1 kanál narancsvirág víz
Cukormázhoz:
50 g vaj
50 g cukor
1 kanál méz
A tetejére nagyszemű díszítőcukor
A tészta elkészítése
Keverjük össze a 250 g lisztet a csipet sóval, tegyük hozzá a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk össze. 30 percig langyos helyen, letakarva pihentessük. Ha letelt a fél óra tegyük hozzá a 3 tojást, a cukrot, a 20 g lisztet és a vajat. Kb. 10 percig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. 30 percig ismét pihentessük, majd nyomjuk meg, szorítsuk ki a levegőt belőle, majd megint pihentessük fél órát.
A krém elkészítése:
A tejet forraljuk fel a kettévágott vanília rúddal 20 percig. Addig a 4 tojás sárgáját a cukorral verjük fel, adjuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt és folyamatosan a meleg tejet. 1 percig forraljuk, majd vegyük le tüzet és amíg be nem sűrűsödik lassú tűzőn főzzük és egy kanál meg nem áll benne. Ha kész hűtsük ki.
Amíg a krém hűl, vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, egy kicsit gyúrjuk át a tésztát és 2 cm vastagságú kört formázzunk. A tepsiben 30 percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Cukormázhoz valókat keverjük össze és melegítsük meg, majd hagyjuk kihűlni. Kenjük be vele a tésztát és süssük meg 25 percig.
Addig a krémhez adjuk hozzá a 3 tojásfehérjét és a narancsvirág vizet.
Miután megsült a tészta vegyük ki a sütőből, várjuk meg amíg kihűl. Vágjuk vízszintesen ketté egy nagy késsel. Az lesz a fedőlap, amit cukormázzal bekentünk. A krémet kenjük a tésztára, majd a fedőlapot helyezzük rá és szórjuk meg a nagyszemű díszítőcukorral.
The post La Tarte Tropézienne: a Cote d’Azur ikonikus sütije – recept first appeared on Vízpartok.
(Címlapfotó: wikipedia/Fortetclair)