7.9 C
Sopron
7.1 C
Budapest
9.8 C
Nyíregyháza
2024. április 16., kedd

Nyolc méter hosszú óriáscápát észleltek a Trieszti-öbölben

KezdőlapVízpartokNyolc méter hosszú óriáscápát észleltek a Trieszti-öbölben

A világ második legnagyobb élő hala a napokban bukkant fel Santa Croce és Marina di Aurisina között. A kutatókat felvillanyozta a ritka észlelés.

Egy nyolc méter körüli hosszúságú óriáscápa bukkant fel a Trieszt-öbölben az elmúlt napokban. A Trieste Prima beszámolója szerint videó és több fotó is készült az impozáns állatról, amelyet Santa Croce és Marina di Aurisina között észleltek. A felvételeken, amelyek egy hajóról készültek, jól látható, hogy a óriáscápa nagyon lassan mozog. A Miramare rezervátum és az Istituto Nationale die Oceanografia e Geofisica Sperimentale (OGS) kutatói szerint az uszony összetéveszthetetlen.

Az észlelés rendkívül ritka, ezért szerencsés egybeesésnek tekinthető, mondta Saul Ciriaco kutató a Trieste Prima című lapnak: „Az utolsó észlelés a Trieszti-öbölben 2015-ből származik”.

Az akár tíz méteres testhosszával az óriáscápa a világ második legnagyobb élő hala a bálnacápa után. Súlya elérheti a négy tonnát is. Mivel kizárólag planktonnal táplálkozik, ártalmatlannak számít. Az állat óránként akár 1800 tonna vizet is képes kiszűrni a táplálékából úgy, hogy nyitott szájjal úszik, és a tengervizet hagyja átáramlani kopoltyúin. A köznyelvben az óriáscápa elnevezést gyakran használják más, nagyon nagy cápafajokra, például a megalodonra.

Az óriáscápa veszélyeztetettnek számít. A trieszti észlelés ezért különösen jelentős a kutatók szempontjából, mivel jelzi, hogy ezekben a vizekben milyen sokféle faj él.

The post Nyolc méter hosszú óriáscápát észleltek a Trieszti-öbölben – videó first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Elképesztően drága lett az olívaolaj Görögországban

Görögországban a fogyasztók jelenleg minden eddiginél többet fizetnek a...

Kiderült, idén hogyan harcolnak a Balatonon a szúnyoginvázió ellen

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete...

Nyár a Balatonon – mutatjuk az idei szezon legjobb programjait

Gregory Porter Veszprémben, a Morcheeba Paloznakon, Jan Blomqvist Tihanyban,...

Rengetegen utaznak Európa legnépszerűbb nyaraló régióiba

Növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák...