25.4 C
Sopron
30.8 C
Budapest
28.1 C
Nyíregyháza
2024. július 24., szerda

Kiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

KezdőlapMúltKiderült, a középkori vándorok miért hordtak baziliszkusz medált

Egy középkori zarándok talán azért hordta ezt a baziliszkusz medált, hogy megvédje magát a gonosztól. A Lengyelországban talált „zarándokjelvényt” valószínűleg egy keresztény utazó viselte több száz évvel ezelőtt.

Több száz évvel ezelőtt az Európát átszelő zarándoklatok során a középkori keresztények díszes medálokat, azaz zarándokjelvényeket viseltek, hogy jelezzék az előrehaladásukat és megvédjék őket a veszélyektől. Az egyik ilyen jelvényt most Délkelet-Lengyelországban fedezték fel, és Európa egyik szörnyetegét ábrázolja.

A jelvényt egy fémdetektoros találta meg Wólka Nieliska faluban januárban. Átadta azt Tomasz Murzyński független régésznek, aki átadta a leletet a közeli Lublin tartományi műemlékvédelmi felügyelőjének. „Most már állami tulajdonban van” – mondta Murzyński a Newsweeknek.

Mint a restaurátor egy Facebook-bejegyzésben bejelentette, a lelet körülbelül 2,8 centiméter széles, kb. 1 mm vastag, és ólomból és ónötvözetből készült. Körkörös körvonala egy mitikus lény: a baziliszkusz alakját öleli körbe.

Az újonnan felfedezett zarándokjelvény valószínűleg „egyfajta talizmánként szolgált” – írja a restaurátor Facebook-bejegyzésben. A középkori keresztények számára, akik spirituális útjukat Európán keresztül tették meg, a jelvények „arra szolgáltak, hogy biztosítsák viselőjük sikerét az utazás során, és megvédjék az ilyen személyt mindenféle „gonoszságtól”, mint például a támadás, lopás, betegség és más véletlen balesetek ellen”.

A jelvény jól díszített szimbóluma úgy néz ki, mint egy madár és egy kígyó keresztezése, két szárnnyal, hosszú nyakkal, karmos lábakkal és farokkal. A baziliszkusz „egy bizarr hibrid volt”, amelytől évszázadokon át féltek Európa-szerte és Észak-Afrikában. Az emberek „vadásztak” a fantasztikus lényekre: 1587-ben néhány varsói hívő valóban mozgósított, hogy megtaláljanak és megöljenek egy pincében lakó baziliszkuszt, akiről azt hitték, hogy megölt két kislányt és a cselédlányukat.

A zarándokjelvények jellemzően emberi vagy állati alakokat ábrázoltak, köztük szenteket, lovagokat, madarakat és sárkányokat. A legrégebbi ismert jelvények a 11. századból származnak, és „a Szent Jakab-úton – más néven Camino de Santiagón – utazókhoz kapcsolódtak, akik a spanyolországi Santiago de Compostelában található Jakab apostol kegyhelyére igyekeztek.

A zarándokjelvények a restaurátor szerint ritka leletek Lengyelországban. A legtöbb európai példányt a kontinens nyugati régiójában fedezték fel; az angol, francia és német múzeumok gyűjteményeiben megtalálhatók.

A jelvényeket évszázadokon keresztül a zarándokok nem csupán védőamulettként használták. „A jelvények a zarándokok számára egyfajta megkülönböztetési lehetőséget is jelentettek” – írja Tom Metcalfe, a Live Science munkatársa. Egyes utazók egyszerre több jelvényt is viseltek.

A kutatóknak nincs információjuk a lelet tulajdonosáról. Csak elképzelni lehet a zarándokot, aki a mellkasára tűzte a baziliszkusz jelvényt, remélve, hogy a vad mitikus lény majd megvédi őt.

 

Népszerű

Még több hasonló
Related

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja.

225 éve kalandos úton találták meg a hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosetta-i követ

Napóleon egyiptomi kalandja az egyiptológia kezdete volt, amelyben azután Franciaország vezető szerepet játszott.

Újabb ritkaságnak számító falképek kerültek elő a székelyföldi Szacsva középkori templomában

Festőjük ugyanaz, aki a középkori templom belső falain korábban felfedezett, Szent László-legendát ábrázoló freskókat is kivitelezte.