18.2 C
Sopron
21.1 C
Budapest
17.1 C
Nyíregyháza
2024. június 21., péntek

A középkor titokzatos öröksége ez a kincses sziget a Bodeni-tóban

KezdőlapVízpartokA középkor titokzatos öröksége ez a kincses sziget a Bodeni-tóban

Reichenau-sziget és kincsei 2000 óta az UNESCO világörökség része. Középkori öröksége jellemzi.

Reichenau kincses szigetét mindig érdemes meglátogatni – még akkor is, ha maguk a lakosok a Konstanztól nyugatra fekvő kisebb Untersee-tóban lévő szigetüket „munkanap-szigetként” emlegetik. Szemben testvérével, az Obersee-tóban található „vasárnapi szigettel”, Mainau-val. Aki szereti a virágokat, szeret kerékpározni vagy középkori városokban sétálgatni, az már régóta az Ausztria, Németország és Svájc határháromszögében fekvő Bodeni-tavat egyik kedvenc helyének választotta.

A kolostort 724-ben alapították (magát az alapító oklevelet két évszázaddal később hamisították a kolostor írnokai, de ez már egy másik történet): Pirmin püspök egyike volt a messzi északról érkező misszionáriusoknak. A székesegyház jól ismert alapító festménye őt ábrázolja, amint kiköt a hajójával és mindenféle „férgekkel” együtt menedéket keres. A kép egy későbbi legendára utal, mivel a sziget már korábban is lakott volt, és a „férgek” valószínűleg az alemann pogányok álcája voltak, akiket a szerzetesek igyekeztek elűzni. A Pirmin által alapított bencés kolostor négy évszázadra a Szent Római Birodalom egyik legfontosabb vallási, szellemi és kulturális központjává vált.

Ma már csak három templom és kápolna maradt meg a szigeten egykor állt 19 templomból és kápolnából: a Szent Mária és Szent Márk, az Egino Szent Péter és Szent Pál templom és a Szent György-templom. Három papi szerzetes és két apáca tartja a frontot.

A Szent Péter és Pál templomot 799-ben alapította Egino püspök, aki Veronából utazott ide. Neki köszönheti a sziget a lombard pompát arannyal és drágakövekkel, ami akkoriban a legújabb divat volt Itáliában. Mára csak a román stílusú bazilika maradt meg, egy lenyűgöző lelettel: az ókorban az emberek az oltárlapba halhatatlanná tették magukat, remélve, hogy a szigeten élő testvérek ezentúl imádkozni fognak értük.

A Szent György-székesegyház büszke Krisztus valódi vércseppjére és Szent Márk szentélyére, a Szent György-templom pedig Szent György fejére, amely állítólag 900 körül került Rómából a templomba. A templom azonban különösen híres fantasztikus falfestményeiről, amelyek a középkort elevenítik meg a szemünk előtt: az ördög egy tehénbőrre írta fel, hogy mit pletykáltak bűnösen a templomban.

Utazási tippek

Múzeumok. A jubileumi évben a konstanzi Nagy Állami Kiállítás („A középkor világöröksége – A reichenaui kolostorsziget 1300 éve”), egy új állandó kiállítás a reichenaui szigeten és három múzeum a megmaradt templomok mindegyikében látható. Ezek a szerzetesek örökségét és küldetését mint az átalakulás történetét mutatják be egészen napjainkig. www.reichenau1300.de.

St. Gallen. A St. Gallen-i kolostor szintén a világörökség része, és vonattal könnyen megközelíthető Konstanzból. A Messkirchben található Campus Galli mintegy 50 kilométerre van Reichenau szigetétől. Itt egy középkori kolostorvárost építenek újjá a St. Gallen-i kolostor terve alapján és régi kézműves technikák alkalmazásával. Már most is rengeteg a látnivaló. Ha van egy szabad heted, te is csatlakozhatsz. www.campus-galli.de.

Biciklivel. A kerékpárosok körében népszerű a Bodeni-tó kerékpárút, amely mintegy 270 kilométernyi partszakaszt érint: ennek nagy része Németországban, negyede Svájcban, tíz százaléka pedig Ausztriában található. www.bodensee-radweg.com

Megközelítés. Reichenau a Konstanz és a Rajnán fekvő Schaffhausen közötti hajójárat egyik megállója; a hajóra és a szigetbuszra kombinált jegyet lehet váltani. Ha kerékpárt is visz magával, akkor ezt regisztráltassa. www.urh.ch.

The post Kincses sziget a Bodeni-tóban first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

Vigyázat: a parkolás luxus lehet ebben a horvát városban

Dubrovnik területét tekintve a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjához, a...

Több száz méteres olajfolt terjed Isztria legvarázslatosabb partjainál

Az olajfolt egészen a Kamenjak-foknál lévő természetvédelmi területig terjedhet.

Megvizsgálták a burgenlandi tavak vízminőségét

Burgenlandban 20 fürdőhelyet vizsgáltak.

Bled: Szigorú szabályok vonatkoznak a vízi sportok kedvelőire

A világhírű szlovén tónál szigorították a viselkedési szabályokat, amiket szigorúan betartatnak.