14.4 C
Sopron
18.5 C
Budapest
15.2 C
Nyíregyháza
2024. május 28., kedd

A világ legmérgezőbb hala terjed az Adriai-tengerben

KezdőlapVízpartokA világ legmérgezőbb hala terjed az Adriai-tengerben

Már néhány milligramm mérge is képes megölni egy embert. A gömbhal a trópusokról az Adriai-tengerre is átterjedt. Horvát tudósok figyelmeztetnek az invazív ragadozóra.

Egy-két milligrammnyi mérge képes megölni egy embert. A hal annyi idegmérget hordoz a szervezetében, hogy harminc kifejlett állatot is képes megölni. A mai napig nincs gyógymód a gömbhal idegméreg ellen. Ez a faj, amely eredetileg Ázsia trópusi vizeiben őshonos, egyre jobban elterjed az Adrián. Mint arról az „Aquarium Pula” beszámolt, hétfőn hét ezüst csikóhal, latin nevén Lagocephalus sceleratus-t figyeltek meg a horvátországi Medulin-öbölben lévő Ceja sziget közelében.

Az egyik példányt a szlovén halász, Anton Vidovič 19 méteres mélységben fogta ki és fotózta le. Az ezüst csikóhalat ezután átadta Neven Ivešának, a pulai Jurja Dobrila Egyetem munkatársának: „A faj invazív. A Földközi-tengerbe a Vörös-tengerről érkezett a Szuezi-csatornán keresztül. Eredetileg az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi régióiban őshonos. A természetes ellenségek hiánya miatt a hal negatív hatással van az adriai-tengeri biodiverzitásra, és veszélyt jelent a halászatra és a halászokra”.

A hal ezüstcsíkja rendkívül erős mérget, tetrodotoxint tartalmaz, amely fogyasztása esetén súlyos egészségkárosodást és halált okozhat. Az idegméreg leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de a bőrön is megtalálható, ezért a horgászoknak azt tanácsolják, hogy csak kesztyűben érintsék meg a zsákmányt. A laikusok számára is nehéz azonosítani a szárazföldön, ahol nem tud felpuffadni.

A a gömbhala családjába tartozó ezüst csikóhalat szögletes ormányáról és hatalmas metszőfogairól ismerhetjük fel. Az alján nagy, petyhüdt bőrredők találhatók, amelyek vízzel töltve a névadó gömböt alkotják. Törökországban és Görögországban, ahol a hal elterjedt, már halálos áldozatokat is követelt az amatőr horgászok körében. A kikötőkben már táblák figyelmeztetnek az állatra.

A ragadozó hal általában a nagy halászhajók zsákmányát veszi célba. Éles fogaikkal átmarják a halászhálókat, és elviszik a fogást. A gömbhalat nem először észlelik a Horvátország előtti vizekben sem. „A mostani felfedezés azonban azt mutatja, hogy a gömbhal egyre jobban érzi magát az egyre melegebb Adriai-tengerben” – figyelmeztet a Pulai Egyetem.

Mérge ellenére a halat egyes országokban még csemegének is tartják. A hal különösen Japánban népszerű. Csak nagyon tapasztalt szakácsok merik elkészíteni a fugu nevű húst. Ha a hal mérgező testrészeit nem távolítják el teljesen, halálos mérgezést okozhat, ha megeszik. A fugut nyersen, szusiként fogyasztják, de még a főzés sem semlegesítené a mérget. A fugu elkészítése ezért a legtöbb európai országban tilos. A gömbhal Japánon kívül csak Kínában, Koreában és New Yorkban található meg az éttermek étlapján.

The post A világ legmérgezőbb hala terjed az Adriai-tengerben first appeared on Vízpartok.

Népszerű

Még több hasonló
Related

A legszebb homokos strandok a horvát tengerparton Isztria és Dubrovnik között

A horvát tengerparton a homokos strandok meglehetősen ritkák, de azért lehet találni.

Megvan az év fagyija, a Balatonon lehet megkóstolni

Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel.

Olaszország csodái: Riomaggiore

Riomaggiore a világhírű, Unesco által jegyzett Cinque Terre keleti kapuja.

A tatai török kori történelmi fesztiválon kiderül, mi az a patara

A történelmi fesztiválon a tatai vár és az Öreg-tó környezetében ostromjátékkal elevenítik fel a vár 1597-es visszafoglalását a török hadaktól, valamint a patara első sikeres bevetését.